lauantai 27. elokuuta 2011

Keittiökoisa

http://fi.wikipedia.org/wiki/Intianjauhokoisa

Uusi tuttavuus minulle. Naapuri sanoi, että noita saa, jos ei tarkasta huolellisesti ostamiaan elintarvikepaketteja. Myöhäistä tosin enää.


Olen taistellut nyt reilun viikon, mutta luulen, että olen jo voitolla. Niillä ei nimittäin kohta ole enää mitään syötävää! Olen joko heittänyt tärveltyneet pussit ja paketit pois tai yrittänyt syödä kaappia tyhjäksi niiden osalta, joista perhonen ei välitä. Vaikka kaikki pakkaukset olivat puhtaat ja arveluttavat pussitettu ilmatiiviisiin pusseihin, oli perhosia silti aamuisin kaapissa 3-5 yksilöä. Raivostutti, kun en voinut käsittää syytä, en löytää niiden pesää. Kaapin laidoissa kulkee tiivistenauha kauttaaltaan, joten ulkopuoleltakaan ne eivät voineet kaappiin mennä. 

Vihdoin saavutin läpimurtoni taistelussa elukoita vastaan! Kaappien seinissä on pienet pyöreät kolot hyllyn kannakkeille. Ne, joissa ei kannakkeita ole, olivat juuri sopivat koisan pesäkoloiksi. Ja siellähän niitä kelli eri kehitysasteissaan. Sääliä tuntematta tuhosin jokaisen koloonsa teräväkärkisillä saksilla.
Parina viimeisenä aamuna kaapeissa on ollut enää 1 lentävä per kaappi. Kohta voin viedä imurin takaisin siivouskomeroon. Se on asunut keittiössä nyt reilun viikon.

Päivitys 22.12.2015

Parin viikon ajan keräilin jälleen keittiökoisan toukkia keittiön seinältä ja katon rajasta. Mistään ruoka-ainepussista ei löytynyt pesää. Ajattelin, että kyllä se pussi vielä tulee vastaan, missä ne munivat.

Vaan eipä olisi tullut. Tällä kertaa heidän piilonsa oli lähes täydellinen. Ruokaa riitti, eikä paljastumisen riski ollut kovinkaan suuri.

Leivänpaahtimen alla olevassa murutelineessä kuhisi! En nyt kuvaile asiaa tarkemmin, koska olen hyvin järkyttynyt edelleen :D Kurkistakaapa sinne!

15 kommenttia:

 1. Moi, nypin juuri pinseteillä toistakymmentä toukkaa ruokakaappini hyllynkannatinkoloista. Heti blogisi googletettuani ja luettuani säntäsin tutkimaan noita koloja - ja tiesin mitä odottaa... Siellähän niitä lymyili sellaisen harsokannen takana jemmassa. Kiitos vinkistä! Vielä kun tietäisi mikä on se ruoka-aine, johon munivat mokomat (siis siivekkäät aikuiset, eivät nuo toukat). Täytynee heittää kaikki pois - jauhot, sokerit, suolat ym. Pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä ei ole - niistähän varoitellaan eniten. -Joonas

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuinka kiva kuulla, että tästä postauksesta oli apua jollekin! Ne siivekkäät kyllä munii ihan kaikkialle, pussien ja pakettien saumoihinkin, pakkausten sisällöstä riippumatta. Niin kuin juuri noihin seinäkoloihinkin. Ne pitää vaan löytää kaikki.
   Kun sain kaikki tuhotuksi, niin minulla ainakaan eivät ole tulleet takaisin. Ilo siitä!

   Poista
  2. Hei
   Tämä oli hyvä uutinen minullekin. Imuroin heti kaappini kannatinreiät sekä lisäksi pyörittelin pumpulipuikkoja (Qtipsejä) reiissä. Olen taistellut jo viikkoja perhosia vastaan. Olen pessyt kaapit moneen kertaan. Kun toukkia löytyi, heitin kaapistani kaikki avatut elintarvikepaketit pois. Sen jälkeen olen säilyttänyt avattuja ja avaamattomia pusseja umpinaisissa rasioissa.

   Poista
  3. Suurkiitos viestistä. Se on paras ohje keittiökoisan hävittämiseen minkä olen löytänyt. Kuva koteloituneesta perhosesta pakkauksessa oli hyvä. Havainnollisia esimerkkejä olenkin kaivannut. Osaan nyt kiinnittää huomiota oikeisiin asioihin.

   Poista
  4. Hienoa, hienoa! Sen verran voisin vielä muistella, että niitä toukkia löytyi katosta kaapin yläpuolelta joinain aamuina. En niitäkään osannut heti yhdistää koisaan, luulin, että leikokukista tai salaateista on tullut jotain tupaan. Noin sentin pituisia, vaaleita, beigen-vaaleanvihreän värisiä. Ne kans vessanpönttöön!

   Poista
 2. Meillä löytyi tätä samaa *kiaista kaksi vuotta!
  Ensimmäisen kerran tuli vanhempien luota mukana pari yksilöä (ilmeisesti laukussa) jotka majoittautuivat pieneen opiskelijayksiööni. Oli muuten tuhoaminen, kun mm. eläinten kuivaruokiin pesiytyivät! Onneksi eläinten häkit eivät kelvanneet pesätarvikkeiksi, niin ei tarvinnut niitä alkaa joka päivä siivoamaan saippuan kanssa.

  Myöhemmin muutin yhteen mieheni kanssa ja vaihdoin eläimille kuivaruokamerkkiä. Ja eikös noita paskiaisia ollut taas kämppä täynnä! Nyt 81neliön kolmio olikin kunnon labyrintti ja sai ihan etsimällä etsiä, mistä noita tulee. Kyllä ne asettui niin taulujen taakse, kirjojen väliin kuin takkien vetoketjuihin!

  Nyt joulusta asti oltu ilman, hieman on taas varpaillaan oleva olo, mistä evästä sitä seuraavan kerran ostaa josta noita tulee. Ja meillä löytyi kanssa katosta (juuri siitä kohtaa, missä seinä yhdistyy katoksi, ei listoja) ja liiskasin niitä sitten harvanvarrella.

  Inhottavaa ehkä sanoa näin, mutta hienoa, että muillakin on näitä ongelmia! Kaveripiirissä kukaan muu ei ole näistä kuullut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ohhoh! Meillä ongelma pysyi onneksi vain keittiössä. Ehkä huomasin ne niin aikaisessa vaiheessa, etteivät ne ehtineet levitä vaatekaappiin saakka :D Mutta varmasti todella vaikeaa siinä vaiheessa, kun niitä on joka paikassa :( Toivotaan todella, että pysyvät nyt pois!

   Poista
 3. Tuo kannatinkolo oli meillekin hyvä vinkki. Oli juuri saatu ruokakaappi putsatuksi ja sit kurkittiin taskulampun valossa ko. koloihin - tadaa! Siellähän niitä sit löytyi ja sit sitää harsoa, verkkoa, höytyvää. Täällä on nyt ilta mennyt koisoja hävittäessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikeasti! Olen niin iloinen, että tää postaus auttaa muitakin. En ollenkaan ajatellut, että ne tyypillisesti munivat juuri noihin koloihin :)

   Poista
 4. Meillä löytyi aikuisia n. kuukausi takaperin, luulin koiperhosiksi ja liiskalin myös harjalla pitkin kattoja. Ihmettelinkin miksei vaatekaapeista löytynyt mitään kun siivoilin ja vaatteetkin reiättömiä. Tänään piti laittaa kanille ruokaa niin kas purnukka täynnä harsoa ja toukkaa ja muutama kotelo. Onko kellään ideoita missä muualla näitä voisi olohuoneessa lymyillä? Ruuat heitin menemään ja purkit pesin jossa ruokia pidin. Häkeissä ei tosiaan ole onneksi näkynyt tai kanien heinissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni tulee ajatus, että ruokaahan niiden tulee saada. Eli että kai niitä keittiöstä pitäisi etsiä, koska siellä sitä syötävääkin on. Ja ne kaninruoat kannattaa varmasti säilöä tiiviisiin astioihin. Peukut pystyyn, että saisit kaikki pois!

   Poista
 5. Muistakaa, että ei ne pelkällä pesulla poistu! Tarvitsette vankempia aineita, kuten rautakaupasta Biokilliä. Ottakaa yhteys isännöitsijään ja miksei kysyä lisäneuvoa esim.Anticimexiltä, jotka ovat ammattituholaismyrkyttäjiä. Isännöitsijän kautta myrkytys ei maksane teille henk.kohtaisesti mitään, vaan yleensä se menee taloyhtiön varoista. Joten tuumasta toimeen tehokaampiin keinoihin!Ja jatkossa kaikki ruokatarvikkeet tiiviisti suljetuissa purkeissa! Ja säännöllistä siivousta kaikissa komeroissa ja tarkistusta mitä kaupasta tuo kotiin, varsinkin jos ostatte tavaraa näistä exoottisista kaupoista.

  VastaaPoista
 6. Ainakin vuoden ajan löytyi keittiöstä joka viikko näitä perhosia.Siivosin ja tyhjensin kaikki kaapit ja pesin astiat.pesin etikalla ,aina vain perhosia löytyyi seiniltä ylhäältä.
  Sumutin raidia,kauhean hajuista-ei mitään auttanut.
  Ostin kplme viikkoa sitten Hong Kong tavaratalosta Neudorf tyholaisspräytä,hajuton aine.
  Lähdin kotoa pariksi päiväksi pois ja ennen lähtöä suihkutin koko keittiön verhotkin.
  Sen jälkeen en ole nähnyt ainuttakaan perhos inhotusta.
  aion vielä tehdä tuon uudestaan parin viikon päästä.Vaistomaisesti tarkastan aina seinät ja katon,josko niitä ilmestyy,mutta ei ole näkynyt!!!!!

  VastaaPoista
 7. Kiitos tästä! ehkä saan nuo pirulaiset pois kämpästä! :)

  VastaaPoista

Iloitsen jokaisesta kommentista!