tiistai 15. marraskuuta 2011

Hausmeister

Kotimme on Dreifamilienhaus. Kolme kerrosta, joista jokainen kerros on oma huoneistonsa. Kellarikerroksessa on lisäksi varastot, pykkitupa, kuivaushuone ja pannuhuone. Puoli kerrosta tästä alaspäin on vielä autotallit. 4,5 kerrosta rinteessä.

Meidän hallinnassamme on kaksi ylintä huoneistoa. Nukumme kaikkein ylimmäisessä, joka on rakennettu ullakosta juuri ennen meidän muuttoamme, joten kaikki siellä on uutta. Mieheni muutti tähän asumaan jo, kun yläkerta oli vielä kesken.

Yläkerran patterit pitävät meteliä. Tilanne on jostain syystä huonoin aamuyöllä puoli kuuden aikaan. Ne pulputtavat ja ne vikisevät. Pulputus johtuu ilmasta, mutta myös vikinä johtuu ilmasta, kun se yrittää yht'aikaa veden kanssa kapeasta venttiilin reiästä. Kuin kolme rottaa kisaisi putkessa. Kun tuohon aikaan muutenkin unessa on kevyemmän unen vaihe, niin herätyshän siitä seuraa vääjäämättä. Ongelma ei ole ollut ajankohtainen kovin kauaa, koska patterit käännettiin päälle vasta noin kuukausi sitten, vajaa. Eilen sitten tartuin meisseliin ja rättiin ja aloin päästellä ilmoja pattereista.

Ilmaa oli paljon. Pahimmat patterit suhisivat minuuttitolkulla ennen kuin vettä alkoi suihkuta. Muutaman tunnin päästä toistin toimenpiteen, ja ilmaa tuli taas. Tänään ilmaa tuli edelleen, mutta suhina lakkasi eikä vettäkään tullut enää.

Ajattelin tiedustella vähän käytännön neuvoja alakerran naapureilta, jotka ovat sentään asuneet talossa 9 vuotta. Tai kohta 10. Rouva sanoi, että miehensä on kipeä ja nukkuu. Asiani kuultuaan, hän sanoi, että nukkuu varmaan koko päivän. Ainakin todella paljon. Huikkasi vielä töihin mennessään, ettei se osaisi muutenkaan auttaa asiassa.

Menin sitten pannuhuoneeseen itsekseni ihmettelemään. Talossamme on kaasulämmitys. Entisessä kodissamme oli öljylämmitys. Ei kai tämä paljoa kummempi voi olla. Etsin siis painemittaria, tai mielellään vielä sellaista venttiiliä, josta vettä voisi lisätä systeemiin, että saisi painetta lisää ja veden nousemaan yläkerran patterien ylimpiin osiin saakka. Näin saisi kaiken vielä jäljellä olevan ilmankin pois pattereista.

Löysin painemittarin. Tunnistin sen siitä, että sen yksiköt olivat baareissa. Asteikko oli nollasta neljään, erikseen oli merkitty alue 0,5 -3. Meillä paineet olivat ykkösessä. Aika vähän siis mielestäni, ja siitäkin päätellen, että vesikään ei tule ulos pattereista, vaikka venttiili on auki. En kuitenkaan löytänyt sellaista nappulaa tai hanaa, josta olisin huoletta päästänyt vettä systeemiin.


Kirjoitin sähköpostia vuokraisännälle. Kerroin, mitä olen jo tehnyt ja mitä olen pannuhuoneesta löytänyt. Kysyin kertooko hän, millä saan painetta lisää laitteistoon, vai haluaako hän tulla itse paikan päälle.

Naapurin rouva tuli töistä ja pistäytyi juttelemassa. Hän varoitti kovasti olemaan koskematta mihinkään, edes pattereihin ei tulisi kajota, koska ilma niissä on todennäköisesti kaasua. Hetken olin jo huolissani terveytemme puolesta. Mietin särkikö eilen illalla päätä, vaikka koskaan yleensä ei. Sain kuitenkin nopeasti itseluottamukseni takaisin ja kerroin hänelle patterista kiinnipitäen, kuinka vesikierto pattereissa toimii. Hetken hän näytti uskovan, mutta lähtiessään kuitenkin vielä painotti, etteivät he ainakaan tekisi mitään tuollaista.

Tunti sitten vuokraisäntä soitti ovikelloa Matin kouluun unohtunut kotiläksyvihko kädessään. En tietenkään hämmästynyt hänen tulostaan, olin siitä itseasiassa aivan varma :) Mutta suuni loksahti auki, kun hänellä oli Matin kotiläksy kädessään. Tilanne oli molemmista huvittava. Häntä huvitti hämmästykseni, minä taas en malttanut odottaa kuullakseni selityksen. Koulussa Matin vieruskaverina istuu Viola. Viola oli leikkinyt tänään iltapäivällä vuokranantajaperheemme tyttären kanssa ja löytänyt repustaan Matin kotitehtävävihon. Näin vihko sitten tuli ovellemme ja Matti sai läksynsä tehtyä.

Vuokraisäntä ei myöskään ollut ollenkaan vihainen tai huolestunut oma-alotteisuudestani. Hän sanoi, että nyt hänellä on kiire, mutta hän tulee aamulla yhdeksän jälkeen, ja sitten mennään ja ajetaan koko lämmitysjärjestelmä alas saadaksemme vedet tasaantumaan, kaiken lopunkin ilman nousemaan ylös, ja hoidetaan ilmaus kuntoon kertaheitolla. Hän oli kysynyt ohjeet putkimieheltä, ja huomenna sitten toimimme ohjeiden mukaan. Hän aikoo myös näyttää, kuinka vettä lisätään. Mikäli paineet menevät alle yhden, koko systeemi pysähtyy.

Lämpömittari ulkona näyttää nollaa. Toivottavasti paineet pysyvät siinä yhdessä yön yli. Ihan naapurisovunkin vuoksi.

2 kommenttia:

Iloitsen jokaisesta kommentista!