perjantai 9. maaliskuuta 2012

Jesus Christ Superstar

Musikaali on maailmankuulu. "Jesus Christ Superstar on säveltäjä Andrew Lloyd Webberin (s. 1948) ja sanoittaja Tim Ricen moninkertaisesti Tony-palkittu rock-ooppera vuodelta 1972. Se kuvaa Jeesuksen ja Juudas Iskariotin keskinäistä suhdetta ja Jeesuksen elämän viimeistä viikkoa päättyen ristiinnaulitsemiseen. Rockooppera julkaistiin albumina vuonna 1970. Norman Jewisonin ohjaama elokuvaversio sai ensi-iltansa 1973." Lainaus Wikipediasta.

Teoksella on minulle kaksi merkitystä, ehkä kolmekin.

Ensimmäinen on se, että uskon teoksen sanoman henkilökohtaiseti todeksi. Amen.

Toinen on se, että laulaessani järvenpääläisen Prima Vista -kuoron riveissä noin 6 vuotta, pääsin mukaan produktioon, jossa esitettiin ko. musikaalia pääsiäisviikolla Savoy-teatterissa Helsingissä, olisiko ollut 9 näytäntöä. Laulua, tanssia, näytelmää. Ja minähän olin vain laulanut eläessäni... Vuosi oli 2002. Olin niin kiitollinen siitä, että yli kolmekymppisenä ihminen pääsi vielä mukaan tällaiseen produktioon. Sai kerran elämässään tuntea, mitä on tanssia ja näytellä ja esiintyä. Tänäkin päivänä sydän on haljeta, kun muistelee sitä kaikkea...

Kolmas on se, että musiikki uppoaa minuun täysillä. Melkein kuulen vieläkin kuoromme taiteellisen johtajan Heikki Ruokosen sovitukset kappaleisiin kahdeksalle äänelle. Ja säveltäjä oli noin parikymppinen, kun hän sävelsi tämän teoksen!

Yleensä perheessämme katsotaan tämä DVD:ltä kerran ainakin pääsiäisenä. Tänään katsottiin teos Matin pyynnöstä. Meillä on hyllyssämme juurikin tuo rock ooppera vuodelta 1972. Valitsin tähän yhden parhaista kappaleista, vaikka koko teos on parhaita kappaleita täynnä.


Enkä voi olla muistelematta meidän Jeesuksemme, Markku Häkkisen, roolisuoritusta. Hän pystyi useamman kerran uskomattomaan suoritukseen kohtauksessa, jossa Jeesus huutaa tuskissaan ja kuvaruudulle heijastetaan tunnettujen taidemaalareiden teoksia kuvaamaan ihmiskunnan pahuutta. Markku kykeni laulamaan kohtauksessa yhtä ja samaa pitkää ääntä koko pitkän kohtauksen ajan. Videolla, esittäjä ei edes yritä. Ja liikutus tuossa kohtaa teosta on ja oli käsinkosketeltavaa. Kaikilla. Uskonnosta ja elämänkatsomuksesta riippumatta.

1 kommentti:

  1. Tämä musiikki ja sen sanoma nostattavat ihon kananlihalle!

    VastaaPoista

Iloitsen jokaisesta kommentista!