keskiviikko 21. marraskuuta 2012

Pölypunkkiallergia

Kun Matti oli yskinyt 7-8 viikkoa, menimme hänen kanssaan yksityiselle (koska kaikki täällä ovat yksityisiä) lasten allergologille. Siihen mennessä oli syöty jo yksi antibioottikuuri, joka ei kuitenkaan lopettanut yskimistä. Pahin pelkomme oli luonnollisesti se, että Matti olisi allerginen koiralle, ja se piti selvittää pian.

Lääkäri kuunteli asiamme, ja kohta Matin käsivarret olivat täynnään rei'itettyjä pieniä merkintöjä. Kymmenen minuutin allergiatesti kertoi, että ainoa allergisoiva asia tutkituista, oli pölypunkki. Ei koira, ei kissa, ei hanhensulka, ei mikään siitepöly, sienet tai homeet. Kymmenen odotusminuutin aikana unohdettiin auton vaihto, myytiin asunto Suomesta ja ostettiin uusi Saksasta. Laskettiin jo lainanhoitokustannukset sekä uuden asunnon ylläpitokustannukset. Ei sitten ollutkaan homeallergiasta kyse. Ainoan paukaman nosti pölypunkki. Verrokkiaineen lisäksi.

Seuraavan puolen tunnin aikana saimme reseptin allergialakanoita välittävälle yrittäjälle, reseptin astmapiippuun ja siihen liitettävään lasten inhalaattoriin, uuden ajan keuhkorasitustestiin kahden viikon päähän sekä nippukaupalla ohjeita ja neuvoja tulevia toimia varten.

Olo oli hiukan epäuskoinen. Matti oli yskinyt. Nyt hänen keuhkot tervehdytetään astmapiipulla, hänen huoneensa laitetaan uuteen uskoon, lääkäri vilautti jopa uuden patjan ostamista. En oikeasti ajatellut, että pojalla olisi mikään hätänä. Ajattelin, että suljetaan pois vaihtoehtoja. En, että ne oikeasti olisivat olleet vaihtoehtoja.

Kotona tietysti tutkimaan asiaa. Terveyskirjaston nettisivuilla sanotaan:

"Pölypunkkeja on runsaasti maissa, joissa on kosteampi ja lämpimämpi ilmasto kuin meillä. Suomessa ne ovat nykyään harvinaisia."

Okei. Asutaan Saksassa, mutta miellän nämä kaksi aivan samaksi tässä suhteessa.

"Pölypunkkiallergiaa on myös maissa, joissa pölypunkkeja ei ole lainkaan. Sellainen on muun muassa Islanti, jossa varsinkin nuoruutensa maalla asuneilla miehillä ihokoe pölypunkilla on usein myönteinen ja heillä on IgE vasta-aineita, jotka reagoivat pölypunkin kanssa. Kyseessä on kuitenkin ristiallergia, ja allergian on aikanaan aiheuttanut jokin varastopunkki, katkarapu, torakka tai hyttynen."

Ei ole lainkaan! Voiko sellaista ollakaan? Kun kaikissa sängyissä asuu tuhansia punkkeja, ja joka patja ja tyyny tuplaa painonsa muutamassa vuodessa kuolleiden punkkien ja niiden jätösten vuoksi. Ja vaikkei Suomessa ole punkin punkkia, niin ihmiset pakastavat petivaatteitaan pakkasella.

"Useimmissa suurelle väestölle tarkoitetuissa tietolähteissä pölypunkkiallergian oireiksi mainitaan astma, allerginen nuha ja atooppinen ekseema. Vähennetäänpä punkkien ja punkkiallergeenien määrää millä keinolla tahansa, se ei kuitenkaan vähennä allergiaoireita.
Pölypunkkien määrällä ei siis näytä olevan vaikutusta atooppisten oireiden määrään tai vaikeuteen. Pölypunkkiallergiaa on pidettävä merkkinä henkilön atooppisesta taipumuksesta. Tutkimukset eivät kuitenkaan sulje kokonaan pois mahdollisuutta, etteivätkö punkit yksittäistapauksissa saattaisi pahentaa oireita. "

Siis! Pese 60 asteessa, pakasta ja saunota kuumassa, tuuleta, käytä allergialakanaa, mutta mihinkään se ei vaikuta! Huoh! Tässä vaiheessa ajattelin vain seurata oman järkeni ääntä. Ja se sanoi, että siivoa ja pese, ja Matti ei kohta hiiskahdakaan öisin.


Tänään olen siivonnut reippaat seitsemän tuntia. Ehkä enemmänkin. Matin vuoteesta on pesty petauspatja (untuvatyynyn ja -peitteen pesusta ei ole pitkä aika), lakanat ja päiväpeite. Uudet lakanat on silitetty, matto on viety pois, lattia on luututtu, lelulaatikot purettu ja käyty läpi, jokainen pehmo on pesty tai odottaa kiltisti pesuvuoroaan, kaapit ja laatikot imuroitu tai pyyhitty, ikkuna ja peilit pesty, seinät maalataan tietysti aina tällaisen vaihteen sattuessa kohdalle... Tänään ollaan aloitettu myös astmapiipun kanssa. Huomenna haen sen allergialakanan.


Ja etteikö Suomessa ole pölypunkkeja, joita vastaan kuitenkin joka toinen kansalainen käy yksityistä sotaansa. Itsehän olen jopa....uskaltaako tätä kirjoittaa...nähnyt sellaisia. Jos asuisin Suomessa, lähimmät ystäväni googlettaisivat jo sopivia hoitopaikkoja minulle, vaan kun en asu, niin vahvistan, että Suomessa makuuhuoneessani, seinähyllyllä, pölyn laskeuduttua sille (heittäköön ensimmäisen kiven se, jonka makuuhuoneen hyllyn päällä ei ole pölyä), näin pieniä (sanomattakin selvää), läpikuultavia, hyppien eteneviä otuksia. Kun sellaisen liiskasi, jäi vain märkä jälki. Niin pieniä ne olivat. Mitään muuta merkkiä ei jäänyt. En keksimälläkään ole keksinyt mitä muita nuo pienemmät kuin nuppineulan varren halkaisijan kokoa olevat ripsiäiset olisivat voineet olla. Mietin kyllä, kuinka kamalaa, jos tuollaisia pehertää tuhansia sängyssäni.

Eli, vaikkei Suomessa ole pölypunkkeja, niin minullapa oli. Ja isoja, koskapa niitä näkyi paljaalla silmällä. Mutta pidän kyllä huolen, että Matin huoneessa niitä ei vipellä - ainakaan enää. Voihan tosin olla, että Matin oireet johtuvat jostain aivan muusta, ja Matti on kuin islantilaiset miehet, jotka ovat allergisia pölypunkeille, vaikkeivät ole koskaan nähneetkään sellaista. Siitäkin huolimatta nyt taistellaan!

Mitä sitten itse pikkumies? Suurin suru meinasi tulla siitä, että matto lähtee. Luvattiin, että etsitään hänelle sopiva matto. Sen jälkeen neuvoteltiin pehmoista, mutta järkevä kaveri ymmärsi, että pehmot nukkkuvat päivällä hänen sänkynsä päällä ja yöllä ne voivat valvoa Matin unta pöydältä käsin. Astmapiippu oli pelkästään jännä. Asia ei ehkä ole hahmottunut ihan kokonaan, eikä tarvitsekaan. Käänteitä voi vielä tulla. Diagnoosi on nyt vasta yhden paukaman varassa.

3 kommenttia:

 1. Toivotaan että Matin oireille löytyy jokin luonnollinen selitys.
  Minulla on ikäni ollut poskiontelo ja yskä oireita. Rakastan Joulua ja aina siihen asti kun Jouluna sisälle tuotiin oikea kuusi, minulle tuli siitäkin silmä, nuha ja yskä oireita. Jossakin vaiheessa minulle tehtiin allergia- ja rasitustestit, ne eivät näyttäneet mitään. Kurkkuni oli usein kipeä ja yskää oli. Kun isot nielurisat leikattiin pois, asia helpottui paljon. Suomessa aina keväällä, kun kadut alkoivat pölytä, aika juhannukseen asti kun oli sitä pahinta siitepölyaikaa ja syksyllä kun luonto alkoi homehtua, tekivät oireita. Sitten yhdessä työpaikassa yhtäkkiä taas alkoivat yskäoireet, aina kun menin töihin yskä alkoi. Sitä oli muutama kuukausi. Taas tehtiin testejä ei mitään löytynyt. Noihin aikoihin loppui myös yksi hajuveteni jota laitoin töihin lähtiessä ja niin hävisi yskäkin. Lääkäri sanoi että voi olla vain yksiaineosa joka minua ärsyttää. Ja totta on ei meillä voi käyttää ihanalle tuoksuvia kynttilöitä, hajusteita, voimakkaalle tuoksuvia pesu- ja huuhteluaineita, siivousaineita ja tupakansavukin saa aikaan minulle oireita. Enkä itse voi käyttää edes ihanalle tuoksuvaa kasvorasvaa. Kuinka ihania olisivat tuoksukynttilät, joskus kyllä ostan niitä.
  Täällä Saksassa myös huomaan kuinka jo kävely kosteassa metsässä saa aikaan pieniä oireita välillä. Muutama viikko sitten Italian matkalla yhdellä leirintäalueella vuotivat silmän ja tuli oireita mutta muualla reissussa ei. Olisiko tuolla ollut sitten joku tuoksuva kasvi joka vaikutti, tiedä sitten.

  Voisikohan jokin tämmöinen tehdä oireita Matillekin?

  Ps.Olen se Anonyymi, joka myös ikävöi Suomessa olevia aikuisia Lapsia. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on myös todettu ihopistokokeessa muun muassa pölypunkkiallergia. Ties vaikka se olisi Saksan-vuosien peruja.

   Noista kokeista sen verran, että ne eivät ole sataprosenttisen luotettavia. Vääriä positiivisia vastauksia ei tule (tosin positiivinen koevastaus ei vielä tarkoita, että tosielämässä tulisi ko. aineesta oireita), mutta vääriä negoja kylläkin. Käytännässä tämä merkitsee sitä, että allergiaa voi olla, vaikkei se näkyisi testeissä. Esimerkiksi itse saan selvät oireet lehtipuiden siitepölystä, vaikka testissä ”jäi kiinni” vain pujo. Myöskään osa ruoka-allergioistani ei näy testeissä, vaikka välttämis-altistuskoe osoittaa toisin. Ihopistokokeet mittaavat vain IgE-välitteisiä allergioita, ja yliherkkyysreaktiot voivat välittyä myös toisin.

   En nyt suoranaisesti tarkoita, että Matilla olisi jokin muukin allergia, mutta kannattaa tiedostaa, että se on mahdollista. Mikäli siis oireilu jatkuu.

   Toivottavasti ei!

   Terveisin

   kaima

   Poista
  2. Niinhän siinä kävi, että syksyn saavuttua, samoihin aikoihin lämmityksen päällekytkemisen kanssa, Matti sai taas yskänoireita ja nuhan. Tuo lämmitys kuulemma lisää pölypunkkien määrän räjähdysmäisesti. Huoneen lämpötilaa pitäisi laskea päivän ajaksi 15 asteeseen, eikä yölläkään sen tulisi nousta yli 20 asteen.
   Kävin taas läpi nuo siivoustoimenpiteet ja laskin huoneen lämpötilaa. Yskä on kadonnut, mutta nenä niistää vielä vähän.
   Ja nuo silmin havaittavat pölypunkit olen kyllä ristinyt uudelleen hyppiväksi huonetäiksi. Törmäsin sellaisiin googleteltuani asioita. Että tiedä vaikkei niitä pölypunkkeja sittenkään asuisi Suomessa...

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!