keskiviikko 5. joulukuuta 2012

Galluppia lakanoista

Nyt, kun siivoan Matin huonetta tiheämmin kuin ennen, aloin miettimään, mikä on riittävästi. Huolimatta puhtaista ja silitetyistä lakanoista, sekä muutaman päivän välein suoritetusta yöasun vaihdosta, poika yskii samalla lailla kuin ennenkin, ellei sitten pahemminkin. Luulen, että yskän syy on sittenkin jossain muualla kuin näissä öttiäisissä. Järkeni mukaan niitä ei pitäisi meillä nyt asustella.

Mikä teidän mielestänne on hyvä lakananvaihtoväli? Tarkennan kysymystäni vielä niin, että mikä on teidän lakananvaihtovälinne :D

Matin lakanat on vaihdettu 2 viikkoa sitten, ja tuntuisi sulalta hulluudelta vaihtaa ne jo. Niin puhtailta ja raikkailta ne edelleen tuntuvat. Itsellä hujahtaa kyllä reilu kuukausi ihan sujuvasti samoilla lakanoilla.

Mutta kertoisitteko, vaikka ihan anonyyminä, mikä on teidän lakananvaihtovälinne? Mitään palkintoa ei ole, mutta eikö teistäkin olisi hauska tietää!

17 kommenttia:

 1. Kyllä se menee siihen kuukauteen, joskus jopa vähän pidempään. Muistan jostain joskus lukeneeni, että kaksi viikkoa olisi se suositusvaihtoväli, mutta siitä on sitten jo niin paljon vaivaa. :D Mä en yhtään tykkää tuosta vaihtohommasta. Mutta tykkään kyllä siitä tunteesta, kun saa mennä puhtaille ja raikkaille nukkumaan. <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä tykkään molemmista. Sekä raikkaista lakanoista että unentuoksuisesta vuoteesta :)

   Poista
 2. Jäin miettimään, että onko syy noiden pölypunkkien - jos ei lakananvaihtovälit Suomessa ole tuottaneet ongelmia...ikävä vaiva pientä miestä kyllä vaivaa, ja kurjaa kun ei syytä löydy :( ihan maalaisjärjellä heitän, onko huoneilma kuiva?
  terkuin Paula

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kosteampaahan täällä on kuin mitä se Suomessa oli, mutta ei mielestäni liiaksi saakka. Ja tutkimukset toki jatkuvat, huomenna on keuhkorasitustesti. Mitä siitä sitten selvinneekään. Mutta haluaisitko osallistua vielä galluppiini :D

   Poista
 3. ai niin ne lakananvaihtovälit :D kyllä se meillä normaalisti kuukausi on. -Paula-

  VastaaPoista
 4. Olen aina vaihtanut lakanat joka toinen viikko ja tyynylinan voin vaihtaa siinä välissäkin. :) 2-3 kertaa vuodessa pesen sängystä kaikki muut irtoavat tekstiilit ja peitot ja tyynyn. Tyynyn voin pestä useamminkin. :) Yöpaitaa pidän korkeintaa kaksi yötä.
  Toivottavasti syy yskään löytyy tai yskä paranee.
  Mukavaa Joulun aikaa sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oletpa sinä ihailtavan viitseliäs! Ja kyllä minäkin toivon tuon arvoituksen ratkeamista ihan todella.
   Kiitos ja hyvää joulun odotusta sinnekin! Täällä istuskellaan illat tiiviisti joululahjaostoksilla villasukat jalassa ja yrttiteekuppi kourassa. Verkko-ostoksilla on mukavaa!

   Poista
 5. Kyllä siinä reilukin kuukausi aina vierähtää lakanoiden vaihdon välissä...yksi maailman ärsyttävimmistä hommista, vaikka niihin puhtaisiin, raikkaisiin lakanoihin onkin tosi kiva kääriytyä;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vierähtää, vierähtää. Vaikkei homma minusta enää olekaan niin ärsyttävää, kun saimme makuuhuoneen omalla pikkuparvekkeella. Ja kun tällä ei niin usein tuota luntakaan pääse kaiteelle kertymään. On paljon helpompaa, kun ei tarvitse roudata petivaatteita minnekään pihan perälle tuuleentumaan. Itsellä lähinnä syynä se, etten koe vaihtoa useammin tarpeelliseksi. Kun ei ne tunnu epämiellyttäviltä ne nukututkaan lakanat :)

   Poista
 6. Vaihdetaan lakanat silloin kun muistetaan.... Kellään perheessä ei ole tullut iho-oireita lakanoista, liiallisesta pesusta/suihkussakäynnistä sen sijaan on tullut iho-oireita ja paljon!

  VastaaPoista
 7. Enpä ole asiaa edes ajatellut, mutta vaihdan sillon kun siltä tuntuu ja huvittaa. Ei todellakaan kahden viikon välein vaan paljon harvemmin!
  t. ulla

  VastaaPoista
 8. Hei! Vaihdan lakanat noin kahden viikon välein. Puhtaisiin lakanoihin on mukava sujahtaa nukkumaan. Etenkin kesäisin ulkona kuivatettujen lakanoiden tuoksu on aivan mahtavan ihana. Sellaista pientä arjen ylellisyyttä elämään vaan. Mitään iho-oireita ei ole koskaan ollut. Jostain olen muistaakseni joskus lukenut, että allergisten henkilöiden kannattaa mankeloida lakanat, en kyllä muista mistä ja mikä oli syy tähän neuvoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kuullut tuon. Litistetty kuitu kuulemma pysyy pidempään puhtaana. Itsehän ajattelin alkaa silittää lakanat, pojan ainakin. Litistyy kuitu ja kuolee kaikki, jos nyt mitään täällä enää elelee.

   Poista
  2. Mä vaihdan lakanat pääsääntöisesti kahden viikon välein, useamminkin jos vaikka lapselta on taas tullut verta nenästä. :-P
   Mankelia meillä ei ole, mutta silitän lakanat aina, koska ”rapeiden” lakanoiden väliin on niin mukava pujahtaa. Kahden hengen lakanasetin silittämiseen kuluu sopivasti yksi Solsidan-sarjan jakso...

   En sinuna muuten tuijottaisi liian orjallisesti allergiatestituloksiin. Kuten jo aiempaan postaukseesi kommentoin: allergiatestit ovat parhaimmillaankin vain suuntaa-antavia ja vääriä negatiivisia voi tulla (vääriä positiivisa ei niinkään, mutta positiivinen testitulos ei vielä kerro, aiheuttaako ko. aine oikeassa elämässä oireita). Jos oireilu ei lopu, ottaisin sinuna yhteyttä allergologian erikoislääkäriin keskustellakseni Matin oireilusta.

   Pitäisin myös kirjaa oireista - milloin niitä erityisesti ilmenee ja ennen kaikkea milloin ne mahdollisesti pysyvät poissa (koulussa? ulkona? kylässä?). Myös lääkityksen lisääminen voi olla tarpeen.

   Jos Matilla ei vielä ole nenäkannua (sarvikuonoa) käytössä, suosittelen sellaisen hankkimista ja käyttämistä. Mun pojat käyttävät aamuin illoin varsinkin siitepölyaikana, mutta käytännössä ympäri vuoden.

   Poista
  3. Matti on lasten allergologin hoidossa. Viimeksi on tehty keuhkomittaus levossa ja rasituksen jälkeen, ja aika normaalille näyttivät tulokset. Atmadisc-spaytä hengitellään aamuin illoin keuhkojen tilan palauttamiseksi. Samoin mittaillaan puhalluskokeilla keuhkojen laajuutta nyt aamuin illoin. Pidetään kirjaa. Laajan verikokeen tulokset tulevat tällä viikolla, tulehdusarvot eivät olleet koholla, vaikka keuhkoissa kuului menevän runsaasti limaa. Ehkä tämä on vain todella pitkittynyt virustauti. Minua vaan kummastuttaa, että mikä sitä oikein pitkittää. Tosin justiinsa nyt tuntuu siltä, että hän yskisi vähemmän. Huomenna on taas jalkkis, niin näkee mitä rasitus aiheuttaa.

   Poista
 9. Iltoja

  Luin koko palstan, ja ihmettelen vaan itsekseni, kuinka joku voi olla kuukauden samoissa lakanoissa?? No, ehkä kaikkeen tottuu, mutta silti...

  Hyvää joulunaikaa kaikille! Ja me kaikkihan voidaan olla omissa lakanoissamme ihan miten haluamme.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heippa,

   Minä nuku talvisin pitkässä pyjamassa ja sukat tiukasti jalassa (joskus vielä pitkä neuletakki pyjaman päällä), niin ei pääse lakanat pahemmin hierautumaan. Kesällä, kun hikoilee, voi kuukausi tehdä vähän tiukempaa ;)

   Hyvää joulunodotusta sinnekin!

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!