tiistai 12. maaliskuuta 2013

Viimeiset muistelot Balilta

Tultiin sunnuntai-iltana kotiin. Nyt on tiistaiaamu. Kumpanakin aamuna olemme istuneet koko nelihenkinen perhe aamupalalla kello viiden aikaan. Eilen illalla viimeinen lamppu sammui ennen yhdeksää. On aika hauskaa, kun aamulla voi touhuilla kiireettömästi muutamankin tunnin ennen kuin kenenkään tarvitsee lähteä minnekään. Ja on aika hauskaa herätä siihen, ettei väsytä yhtään.

Saksassa oli menneellä viikolla nautiskeltu 15-20 asteen lämpötiloista. Frankfurtia lähestyttäessä kapteeni kuitenkin kuulutti, että lämpötila kohteessa on plus kolme. Ja sitä rataa on menty nämä pari päivää. Tänään sataa lunta. Isoja, valkoisia hiutaleita. Ja lämpötila on nollassa!

Palaan kuitenkin Balille vielä muutaman mukavan muiston sekä kuvavalikoiman kera.

Kivan retken teimme Elefant Safari Park, Taro, Ubudiin. Puistoalue oli rauhallinen, kaunis ja hyvin hoidettu, kaikkien mittapuulla mitattuna. Norsut oleskelivat alueella, söivät, uivat, tekivät temppuja show-aikaan sekä toimivat ratsuina vierailijoille. Alueen reunassa oli ravintola, josta avautui näköala puistoon. Ravintolassa oli tarjolla buffet-lounas vaihtelevia, paikallisia herkkuja.


Elefanttipuistossa oli myös museo. Museoon oli rakennettu puusta jäjiltelmä Alaskasta löydetystä mammutinluurangosta. Aika mieletöntä mielestäni oli, että siellä oli myös aivan oikeita mammutinhampaita ja syöksyhampaita. En minä ollut tajunnut, että sellaisia on löydetty niinkin paljon, että useampi kappale riittää pieneen museoon Balilla. Sukupuuttoon kuolleilta eläimiltä...


Toinen retki meni hiukkasen pieleen paikallisten uudenvuoden seremonioiden vuoksi. Balilla uudenvuoden päivä vaihtelee vuosittain. Tänä vuonna se on 12.3. eli tänään. Päivää kutsutaan myös hiljaiseksi päiväksi, koska silloin ei tehdä suurinpiirtein mitään. Ei ole sähköjä, ei joukko- eikä yksityistä liikennettä, kodeista ei poistuta, kukaan ei tee töitä, lentokenttä on suljettu. Turistit juuri ja juuri ruokitaan, mutta hotellin alueelta ei poistuta. Ennen hiljaista päivää sitten irrotellaan. Järjestetään seremonioita, uhrataan hengille, vietetään öitä temppeleissä tai rannoilla. Tukitaan liikenne kulkueilla.


Reissumme loppuun osui jo näiden juhlallisuuksien alkaminen. Meidän piti mennä rannalle ratsastamaan, mutta ihmisiä virtasi sinne niin sankoin joukoin, ettei sinne mahtunut hevosien kanssa. Ei mahtunut oikein enää kaduillekaan. Kävimme kääntymässä rannalla ja toteamassa tilanteen mahdottomuuden. Vaikka olisikin ollut ihanaa laukata upean arabitamman kanssa vesirajassa (osaan siis juuri pysäyttää hevosen ja ehkä innostaa sen laukkaan, mutta sen jälkeen tulisinkin ryminällä alas), oli meistä hauskaa nähdä myös nämä vuosittaiset seremoniat.


Hotellimme uimaranta oli täydellisen puhdas ja kaunis. Hämärään siis jää, miksi toisella puolen saarta meri on viljanaan muovijätettä ja toisen puolen vesi rantoineen on täysin puhdas.


Viimeisenä iltana illallinen rakennettiin meren rannalle, hiekalle. Täydellisen pimeyden katkaisivat pöydillä loistavat lyhdyt sekä taivasta halkovat ilotulitukset. En voinut pidättää paria kyyneltä, jotka liikutukseni vuoksi pyrkivät tulemaan ulos. Enkä tietenkään ottanut kameraa illalla mukaani, pelätessäni sen menevän pilalle hiekalla. Toivon teidän voivan kuvitella tunnelman: viimeinen ilta, pimeys, hiekka paljaiden varpaiden alla, lämpö, kylmää valkoviiniä, häikäisevä säihke taivaalla.


Jätimme Balin taaksemme aikaisin sunnuntaiaamuna. Kuva on otettu hotellimme aulasta merellepäin aamulla kuudelta. Auringonnousu enteili kuumaa päivää.

4 kommenttia:

 1. Ihana postaus, toi puu tuossa hiekkarannalla... tosi hieno kuva. Kiva, ettei mennyt koko loma sairasteluun ja edelleen jännä tuo roskailmiö, ehkä sitten se myrsky keräsi roskat ja ajautuivat sinne rantaan, kuka tietää... mutta ikävää se kuitenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pyörin kohdetta monelta suunnalta. Hienolta minustakin näyttivät rannalla tuuheana aurinkovarjojen tapaan kasvavat puut. Tuolit niiden alla. Yksinäinen nautiskelija niiden alla näyttää olevan kuin ainoa ihminen koko saarella :)

   Poista
 2. Ei kahta ilman kolmatta. Pyyhi kyyneleet ja usko vaan. =)

  VastaaPoista

Iloitsen jokaisesta kommentista!