maanantai 22. huhtikuuta 2013

Ruokapäiväkirja 12-21.4.

Minulta pyydettiin ruokapäiväkirjaa. Muistelin vähän menneitä päiviä ja sain reilun viikon muistelluksi. Loppuviikosta jo vähän kuvailinkin tuotoksiani. Aika noloa tunnustaa lämmittäneensä kolmannen kerran samaa ruokaa...


Aamulla lapset syövät leipää. Yleensä tomaatti-mozzarella-leivät, mutta toisinaan graavilohivoileivät. Joku aamu leipiä menee jopa useampi. 125 gramman knölli mozzarellaa maksaa täällä edullisimmillaan 0,49 eur. Syödäänkin sitten mozzarellaa lähes päivittäin.


Koulussa lapset syövät pakkaamani eväät. Lounasta ei Grundschulessa tarjota. Kun he tulevat koulusta, syömme lounaan klo 13-14. Myöhäinen lounas johtaa siihen, että illalla ei varsinaisesti enää syödä lämmintä ruokaa. Joskus lämmitämme lounasta iltapalaksi, mutta yleensä syömme jotain muuta. Hedelmiä, muroja tai mysliä, leipää, pinaattilättyjä tai pannukakkua. Pinaattilättyni ovat aivan tavan lättyjä, mutta lisään niihin aina kourallisen pakastepinaattikuutioita. Ei muuta makua, mutta ovat asteen ravitsevampia kuin ilman pinaattia.


Perjantai 12.4.
Matille oli tulossa luokkakaveri iltapäiväksi leikkimään. Ajattelin tehdä jotain erityisesti lapsille maistuvaa ruokaa. Päätin tehdä sitä reilusti, koska se maistuu aikuisillekin. Tein kaksi isoa laatikkoa jauhelihalasagnea. Kevennän ruokaa siten, että kun suurustan juustokastikkeen vehnäjauhoilla, en käytä siinä voita ollenkaan. Juustokastikkeen ainoa rasva on maidossa ja juustossa oleva rasva. Jauhelihakastikkeeseen laitan lisäksi kinkkua ja porkkanaa, tällä kertaa raastoin mukaan myös palsternakkaa. Kukaan ei huomannut.
Onneksi tein reilusti, koska Helmi toi yllätysvieraan. Neljä lasta vetaisivat aika nopeasti toisen laatikollisen melkein kokonaan ja kulhollisen tomaatti-mozzarella-salaattia.

Lauantai 13.4.
Isi löytyi aamulla kotoa nukkumasta oltuaan koko viikon reissussa ja tultuaan yömyöhällä kotiin. Jakauduttiin tyttöihin ja poikiin ja lähdettiin yhdeksän maissa kumpikin pari omiin jalkapallopeleihimme. Kumpikin porukka tuli kotiin voittajana. Matilla oli tunnin huoltotauko ja sitten kaverisynttärit.
Ruoaksi lämmitimme lasagnea siitä toisesta laatikollisesta. Ja sitten poikaa viemään ja kaupoille!

Sunnuntai 14.4.
Viikonloppuna useimmiten grillataan jompana kumpana päivänä. Talvella ei ihan joka viikonloppu, mutta kyllä me läpi talvenkin grillailimme. Kun grilli on parvekkeella, eikä lunta ole, niin kynnys kaasuhanan avaamiselle ei ole niin suuri.
Kävimme polkupyörälenkillä Schriesheimissa ja palattuamme grillasimme marinadiin jättämäni possun sisäfileet sekä kesäkurpitsaviipaleet. Lisukkeeksi tarjosin valkosipulissa freesattuja papuja, marinoituja herkkusieniä ja paprikaa sekä tomaattisipulisalaattia. Tästä ateriasta karsimme turhat hiilihydraatit pois. Viiniä ei myöskään tarjoiltu, koska olimme lähdössä vielä kevään ensimmäiselle moottoripyörälenkille.

Maanantai 15.5.
Minun on edelleenkin vaikeaa laittaa ruokaa vain neljälle. Eikähän se ole niin huono asia, kun siten voi aina toisinaan säästää päivän ruokaa laittamatta.
Lämmitimme siis lasten kanssa edellisen päivän grillauksia. Lisukkeitakin oli vielä jäljellä. Ja sitä lasagnea...

Tiistai 16.4.
Grillauksen lisukkeet syötiin maanantaina, mutta possua oli vielä muutama pala. Tein lihalle kaveriksi pinaattimuhennosta siten, että sitä pinaattia oli enemmän kuin sitä kastiketta. Italiassa pinaattia paistettiin lisukkeeksi ihan vaan voissa, mutta lasten vuoksi lisäsin siihen vähän vehnäjauhoja ja maitoa. Oma inhokkini lapsuudesta maistuikin yllättäen lapsille ihan kivasti.


Keskiviikko 17.4.
Kalaa tulee syötyä aika huonosti. Siksikin teen aamuisin tai iltapalaksi usein graavi- tai kylmäsavulohivoileipiä.
Tonnikalasalaatti on yksi kalaruoistamme. Korvaan sillä yhden lämpimän aterian surutta. En talvisaikaan, mutta heti, kun alkaa lämmetä. Lisukkeeksi keitin kananmunia ja pastaa. Niitä sai ottaa halutessaan. Itse jätin pastan väliin.
Olen hurahtanut erilaisiin smoothieisiin. Taivuttakoon, ken osaa. Teen niitä sekä hedelmistä että kasviksista ja sekä että. Tarjoan niitä aina lapsillekin, ja joskus menestyksellä. Viherpirtelöt ovat uusi aseeni painonhallinnassa. Kun jotain tekee mieli, kaadan itselleni lasillisen viherpirtelöä, joka on tehty vedestä, öljystä, salaatista, rucolasta, varsiselleristä, fenkolista, porkkanasta, kurkusta, kiwistä, mangosta, omenasta, päärynästä, banaanista, basilikasta, persiljasta, pinaatista, punajuuresta, tomaatista tms. Kaikkea ei toki kannata sekoittaa keskenään, ja kaikesta ei aina tule niin hyvää, mutta tässä sillä ei niin ole merkitystä. Tärkeintä on, että mieliteko on tiessään, kun saa lasillisen nenänsä ääreen. Eiku. Lasillinen viherpirtelöä siirtää näläntunnetta hyvin tunnilla - parilla. Ja terveellistäkin sen luulisi olevan.


Torstai 18.4.
Tutkisteltiin tyttäreni kanssa ruoka-ainesten säilymisaikoja pakastimessa. Ne olivat yllättävät lyhyet. Jotenkin aina ajattelee, että ruoka säilyy pakasteessa ja piste. Moni liha ja varsinkin valmisruoka eivät kestä säilytystä montaakaan kuukautta.
Siksipä siis ja torstain vuoksi, sulatin jouluhanhen lopusta keittämäni hernekeiton lopun pakasteesta. Otin samalla sulamaan joululaatikoista ylijääneet pienet purkilliset porkkana- ja lanttulaatikkoa, ja ajattelin, että joku voi niitä sitten lämmitellä iltapalakseen. Minähän se joku olen sitten koiran kanssa ollut. Koira-parka kun ei voi itse valita.


Perjantai 19.4.
Suomalaisten varoittelun vuoksi keitin lapsille tummaa spagettia. En kuitenkaan luovu valkoisista vehnäjauhoistani kokonaan. Joskus on saatava jotain kunnolla hyvää. Meille se hyvä on yleensä pullaa kanelikierteillä. Tein pastalle kaveriksi pestoa, johon laitan yhtä paljon basilikaa, persiljaa ja pinaattia. Pinjansiemenet olivat lopuillaan, niin jatkoksi täytyi lisätä cashew- ja saksanpähkinöitä. Kukaan ei taaskaan huomannut mitään. Paistoin mukaan matkaan valkosipulilla maustettuja kesäkurpitsan viipaleita, mutta en paista toiste. Grillattuna ne ovat herkullisia, mutta pannulta tultuaan vetisiä. Tai sitten en vain osannut. Tomaattia kaveriksi.


Lauantai 20.4.
Matilla oli reilun kahden tunnin jalkapalloturnaus aamulla kymmeneltä. Helmillä oli 2 x 25 minuutin peli kolmelta. Ehdimme siinä välissä mainiosti sushille. Sushibaariin, jossa hihnalta otetaan annoksia sen mukaan mitä ja kuinka paljon haluaa syödä. Tässä tankattiin taas kalaa.
Pelien jälkeen menimme kahvilaan ja söimme hyvää niin paljon kuin kukainenkin halusi ja jaksoi. Itsehän otin vain kupin vihreää teetä ja vain maistelin toisten kakkusista. Aivan kaikkea ei kyllä jaksettu syödä. Kuvan kakkujen lisäksi muksuilla oli pirtelöt ja aikuisilla kupilliset teetä. Hinta ei huimannut. 19,60 eur.


Sunnuntai 21.4.
Grillauspäivä. Aamukirkon ja kiipeilyn jälkeen tulimme taas grillaamaan. Marinadissa oli tällä kertaa possun sisäfilettä, herkkusieniä ja punaista paprikaa. Kaveriksi tein feta-salaatin. Perjantaista pestopastaa sai, ken halusi ja tarvitsi hiilareita.
Kirkonpenkissä aamulla istuessani mietin, että olen täällä nyt vajaan kahden vuoden aikana osallistunut useampaan jumalanpalvelukseen kuin Suomessa viimeisen 10 vuoden aikana. Täällä lukukaudet aloitetaan ja lopetetaan kirkoissa, joten jo koulun tilaisuuksista tulee useampi hartaushetki vuodessa. Molemmat lapset ovat myöskin kirkon kuoroissa, joten esiintymisiä jumalanpalvelusten yhteydessä on pitkin vuotta. Enää tarvitsisi ymmärtää kieltä, niin saisi täyden hyödyn tilaisuuksista.

Maanantaina 22.4. syödään taas eilistä grilliruokaa, jahka lapset tulevat koulusta.

10 kommenttia:

  1. Voi on kyllä kerrassaan ihania, monipuolisia ja värikkäitä ruokia.Kyllä sinun lapsistakin näkee,etä syövät tervelliistä ravintoa. Tästä sai monta hyvää vinkkiä omaankin arkeen. Suloinen tuo maitopullo ... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein hyvä, jos antoi ideaa. Välillä lyö tyhjää niin, että vinkit olisivat kovin tervetulleita itsellekin. Lapset myös toivovat ruokia ihan kiitettävästi, joten aivan yksin tässä ei onneksi ole.
      Noilla pulloilla noudetaan tuoremaitoa maatilalta pari kertaa viikossa. D-vitamiinit ja kalsiumit tallessa. Eikä vaivaa enää laktoosi-intoleranssi kenelläkään!

      Poista
    2. Minäkään en kärsi enää laktoosi-intoleranssin oireista täällä Keski-Euroopassa ("tavanomaisista" maitotuotteista huolimatta), mutta Suomessa saa edelleenkin varoa, mitä suuhunsa laittaa...

      Poista
    3. Mekin käytetään surutta täällä kaikkea. Maito tosin juodaaan "tuoreena". Pitääpä oikein kokeilla, miten käy Suomessa. Ensi kuussa mennään käymään.

      Poista
  2. Heips, tulit toiseksi blogiarvonnassani! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei ole totta! Lähdenpä laatimaan toivelistaa kahdesta suosikistani (mikäli ensimmäinen valintani sattuisi juuri olemaan ensimmäiseksi tulleenkin suokkari).
      Hieno juttu!

      Poista
  3. Nam, maistuis mullekin! Jos haluat kurapirtelön reseptin, niin tiedoksi, että siihen tarvitaan kauramaitoa, tuorepinaattia, banaania, mustikoita ja hamppuproteiinia. Kivan tumman sävyn saa, kun lisää levä-tai viherjauhetta. Näyttää hurjalle, mutta maistuu yllättävän hyvälle. Hurja määrä vitamiineja ja proteiiniakin hyvin. Lapset ei kyllä suostu syömään, mutta miehelle olen pakkojuottanut :) Pitää nälkää hyvin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen nähnyt kuvan siitä sun pirtelöstäsi, eikä ihan heti tule mieleen lähteä hamppuproteiinia, levä- ja viherjauhetta metsästämään. Noita muita aineksia kyllä sekoittelisin mielelläni :)

      Poista
  4. Kiva, kiva postaus!

    VastaaPoista

Iloitsen jokaisesta kommentista!