keskiviikko 28. elokuuta 2013

Lentävä koira

Lensin pienten ja Ellin kanssa pari viikkoa sitten Suomeen sukuloimaan. Mikko palasi jo töitä tekemään, ja pienillä jatkuu kesäloma aina tuonne syyskuun kahdeksanteen.

Elli lensi ensimmäisen lentonsa. Lufthansan veloitus koirasta on 100 euroa per suunta Euroopan sisäisillä lennoilla. Kalliimpi siis kuin ihmisten liput, mutta kyllä vain saatiinkin hyvää palvelua osaksemme. Koirat lähtöselvitetään ihan omalla tiskillään Frankfurtin lentokentällä. Jonossa ei ollut ketään meidän lisäksemme.


Ellillä oli oma boksi. Aiemmin Lufthansa on tarjonnut häkit koiramatkustajille, mutta nykyään täytyy olla oma ja asianmukainen laatikko sitä varten. Saattaa olla, että käytäntö vaihtelee eri lentoyhtiöiden välillä, mutta nytpä meillä on boksi tuleviakin lentoja varten. Matkustamossa matkustavan koiran on painettava kuljetuskoppansa kanssa maksimissaan 8 kiloa, ja Elli on jo itsekseen 8,4 kiloa.


Lähtöselvityksessä selvitettiin Elli sekä kanssamatkustajat, Ellin laatikko koristeltiin tarroilla, paikalle tilattiin tarkastaja katsastamaan menopelin asianmukaisuus ja kuljettaja siirtämään Ellin laatikko noin 40 metrin päässä olevalle hihnalle. Kolme virkailijaa!

Sinne meni! Äiti ja lapset räpyttelivät kosteita ripsiään. Mitähän mahtaa ajatella Elli? Tuleekohan sillä hätä?


Olin lukenut ohjeita, että kannattaa varmistaa, että koneen kapteeni on tietoinen elävästä lastista, ettei ruumasta vahingossa sammuteta ilmastointia. Ettei käy niin, että lämpötila joko laskee liian alas tai nousee kentällä seisoessa liian korkeaksi tai pahimmassa tapauksessa ruumasta loppuu happi.

Tiedustelin asiaa pursierilta. Hän tuli hetken päästä takaisin ja kertoi, että kapeeni oli henkilökohtaisesti käynyt tervehtimässä pientä, punaista koiraa ruumassa. Kaikki oli kuulemma ollut hienosti lähtöhetkellä eikä ruuman ilmastointia edes saa pois päältä. Siellä kiertää sama ilma kuin koneen sisälläkin.


Vastaanottaessamme Elliä kaikki oli hyvin. Koira ei ulvonut eikä riehunut laatikossaan. Uuden paikan ihmettely vei melkein voiton vastaanottavista ihmisistä. Vastahan me nähtiin muutama tunti sitten!

Kaksi epäkohtaa koko prosessissa oli. Ensiksi piti varata henkilömatkustajien liput internetistä (toimiston kautta tietysti onnistuisi myös, mutta silloin hintaan tulisi palvelumaksuja lisää), ja vasta sitten soittaa lentoyhtiöön ja pyytää tehdä varaus koirapaikasta. Kun koneessa on 1-3 koirapaikkaa per kone, ei ole aivan itsestäänselvää, että koiralle saadaan paikka samaan koneeseen. Mitä sitten jos ei? Koira (ja ihmiset) matkustavat huomattavasti pidemmän ajan, jos ihmiset lähtevät joitain tunteja aiemmin ja koira tulee seuraavalla lennolla perässä, tai toisinpäin!

Toisakseen, koiran kanssa lentävää matkustajaa ei voida lähtöselvittää internetissä, vaan se tulee tehdä siellä omalla palvelutiskillä. Mitäs taas sitten, jos matkustajia on kolme ja kaksi niistä on pieniä lapsia, eikä kahta tuntia ennen lennon lähtöä koneessa olekaan enää kolmea vierekkäistä paikkaa vapaana? Selvitin lapset kuitenkin vierekkäin jo kotona, ja olisivat sitten istuneet kahdestaan, mikäli koneessa ei olisi ollut tilaa kolmelle vierekkääin. Tullessa oli, ja paluumatka on vielä edessä.

4 kommenttia:

 1. Voi mikä ihanan onnistunut matkustus! Olen liian usein kuullut vain ikäviä koiramatkajuttuja ellei koira ole saanut olla matkustamossa, joten tämä oli ilouutista.

  Elli on niiiiin suloinen, että en sanotuksi saa♥

  Niin...mitäköhän Elli mietti siellä boxissaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain koirakirjassa luki, että koira ei ajattele vaan päättelee. Toivottavasti päätelmä oli sellainen, että oma boksi on kuitenkin turvapakka, oltiin sitten missä tahansa.
   Meidän ensimmäinen kokemus oli kyllä tosiaan hyvä.

   Poista
 2. Onneksi Elli selvisi ekasta lentomatkastaan hyvin♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan! Huominen paluumatka ei jännitä enää ollenkaan yhtä paljoa :)

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!