torstai 17. lokakuuta 2013

Vieraskynä; Raisan kynästä

Minulla ja perheelläni on ollut upea mahdollisuus vierailla täällä ystäviemme luona jo muutaman kerran. Meillä lomat ovat osuneet usein niin, että olemme päässeet tutustumaan sekä isäntäperheemme vapaa-aikaan sekä arkeen.

Olenkin näiden kauniiden vuorimaisemien syleilyssä usein pohtinut, mikä on saanut tämän perheen niin hienosti sopeutumaan uuteen kotimaahansa. Päätinkin kirjoittaa itselleni pienen muistilistan vastaisen varalle. Lukijan kannattaa kuitenkin huomioita, että lista ei todellakaan täytä kaikkia tieteellisen koettelun kriteerejä, vaan on enemmän mutua ja mietiskelyä. Mutta näitä ajatuksia ainakin itse kertaisin, jos muutto maailmalle osuisi oman perheen kohdalle.

1. Hanki koira

Koira on verkostoitumisen velho. Koira pakottaa isäntäperheen ulos ja juoksuttaa sen jokaisen muun koiraomistajan luokse. Koiran nimen valinnassa kannattaa huomioida se, että ihminen pystyy kertomaan sen paikallisille ymmärrettävästi. Koiran nimeä nimittäin kysytään aina, ja sen jälkeen on luontevaa keskustella monesta muustakin asiasta.

2. Heittäydy harrastuksiin

Vapaa-ajan suunnittelu on jopa tärkeämpää kuin esimerkiksi uuden työn suunnittelu. Monelle työ on syy muuttaa maailmalle, mutta vapaa-aika "liimaa" koko perheen uuteen osoitteeseen. Ennakkoluulottomuus kannattaa, näyttäisi nimittäin siltä, että antoisimmat ympyrät löytyvät alueelle perinteisistä lajeista (kyllä, juuri niistä, joista sinulla itselläsi ei välttämättä ole minkäänlaista kokemusta). Täällä Saksassa ei ehkä voi olla harrastamatta jalkapalloa?

3. Leivo pullaa

Pulla avaa ovia. Pulla positiivistaa ja yhdistää ihmisiä. Myös karjalanpiirakat käyvät, eikä kukaan osaa arvioida rypytystaitojasi (paitsi Weinheimissa Hannan rypytysten jälkeen).

4. Etsi muita suomalaisia

Vieraan kielen pommituksessa on ihana välillä vääntää kotimaista. Maailmalla suomalaiset pitävät ponnekkaasti yhtä, voisinpa viedä tätä tunnetta matkalaukussa kotiin! Kiitollisena muistelen mahtavan mukavaa iltaa Hannan ja Annikan kanssa.

5. Puhu, vaikka pelottaisi

Karjalaisena ihmisenä kalkatan helposti vieraampienkin ihmisten kanssa. Mutta entä, kun ainoa yhteinen kieli on jotain, mitä olet viimeeksi harjoitellut 20 vuotta sitten? Menee sormi suuhun minullakin! Lapset oppivat kielen ihailtavan nopeasti, murteineen päivineen, mutta aikuisten pitää olla erityisen rohkeita ja reippaita. Täkäläisellä perheellä sujuvatkin kuulemani mukaan jo keskustelut niin koiraroduista kuin viinilaaduistakin, auf Deutch, natürlich! Olen jopa hieman kateellinen.

6. Kutsu kotimaasta kylään

Paras tapa pitää koti-ikävä loitolla, on pyytää vieraita Suomesta. Kannattaa vaan laittaa toive ruisleipätuliaisista useamman median kautta ja muistuttaa ahkerasti (meidän leipätuliaiset jäivät keljusti kauppaan). Kun saat päivän Hesarin kaikkine ikävine uutisineen, niin kotimaahan liittyvvä romantiikka hälvenee sopivasti. Suomalaiset myös ymmärtävät tukea paikallista kansantaloutta shoppailemalla ahkerasti. Kaikki on (uuteen) kotiin päin.

7. Järjestä hauskaa

Hanna järjesti perheineen juhlat, joista täällä puhutaan vieläkin. Meitäkin tervehti täällä ihana iltapala viineineen, pääsimme syömään perheen suosikkiravintolaan, ostoksille valtavaan Outlet-keskukseen, maistelemaan viinejä läheiseen viinikauppaan ja nauttimaan upeista, aurinkoisista maisemista aamulenkeillä. Koiranrapsutusterapiaa unohtamatta! Ikäväksi tämän tekee mielestäni ainoastaan se tosiasia, että tämä on isäntäperheemme arkea, ja meitä odottaa pian marraskuinen Suomi...

8. Vaali perinteitä

Suomalaiset juhlapyhät, ruuat, kirjallisuus, kieli ja kaikki muu rakas kannattaa kaapata uuteen kotimaahan mukaan ja annostella sopivissa määrin arkeen uudessa ympäristössä. Näin voit päätyä lukemaan myös niitä klassikoita, joissa et pääsyt alkutekstejä pidemmälle kotimaassa. Parasta on, kun nimeltämainitsemattomat vieraat jättävät suosikkikirjojaan luettavaksi. Ne saattavat olla toooodella pitkäveteisiä, mutta lukematta jättäminen ei ole vaihtoehto.

9. Carpe diem!

Jossittelu ei kannata milloinkaan, eikä varsinkaan silloin, kun perhe vaihtaa uuteen maisemaan. Kannattaa sen sijaan ottaa ilo irti siitä, mitä on käsillä. Se, että voi napata sadonkorjuusta pensaaseen jääneen viinirypäleen tai hurauttaa hakemaan lypsytuoreen maidon suoraan tilalta, ei ehkä paikkaa lumitöiden tai räntäsateen kaipuuta. Mutta se auttaa sopeutumaan ja palkitsee urhean etabloitujan.

10. Ole kiitollinen

Olet saanut hienon mahdollisuuden avartaa sekä omaa että muiden perheenjäsenten maailmankatsomusta. Kiitollisuus auttaa myös silloin, kun vierasperheen äiti paukauttaa blogikirjoituksen puolestasi. Siitä ei ehkä tullut ihan sitä, mitä ajattelit :)


Minä kiitän Hanna, Mikko ja lapset koko matkustusyksikkömme puolesta ajastanne, vaivastanne ja huolenpidostanne nyt ja monina aiempina kertoina. Olette omalla esimerkillänne saaneet oman pelkokertoimeni pienemmäksi. Maailmalla pärjää, kun päättää pärjätä.

 Tschüß!

6 kommenttia:

 1. Aivan, eihän tästä ihan sellainen tullut kuin ajattelin. Tästä tuli paljon parempi <3

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus! Raisalla on sana hallussa :)

  VastaaPoista
 3. Ai, siekin oot karjalainen;) Huomasithan, että blogissani on viikon sisällä esitelty karjalaista keittiötä uusin tuulin. Kirja löytyy oikesta palkista ja siitä vain kuvaa klikkaamalla aukeaa juttu.

  Täysin samaa miltä Raisan kanssa. Paitsi, että nyt just emme voi oottaa Olgan tilalle uutta koiraa, sillä remontti-ja reissuvuodet ovat alkaneet. Vähän tuntuu välillä haikeelta/vaikeelta, mutta olisi niin väärin sekä koiraa että itseämme kohtaan tehdä se nyt. Alppien kutsu vain kasvoi kevään reissusta ja seuraavaan kertaan tulee viikko lisää;) Sie onnellinen saat asua siellä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raisa on täysiverinen karjalalainen, minulla Karjalasta on vain anoppi. Sen vuoksi pitää yrittää :)
   Ja meillä koiran aika oli vasta nyt. Aiemmin se olisi ollut väärin kaikkia kohtaan, joten ymmärrän hyvin.

   Poista
 4. Kiitos kommenteista! Ja piirakoiden puolesta voisi ajatella Hannan olevan ihan täysverinen karjalainen :)

  VastaaPoista

Iloitsen jokaisesta kommentista!