keskiviikko 13. marraskuuta 2013

Haluaisi kirjoittaa

...mutta kun ei ole oikein mitään kirjoittamista.

Haluaisi kertoa kuinka täydellisiä joululahjaideoita onkaan keksinyt läheisilleen tänä vuonna, mutta kun ei voi, koska seinilläkin on korvat. Joulun jälkeen on sitten jo liian myöhästä kenenkään iloksi niitä tänne kertoilla.


Haluaisi kertoa, kuinka on löytänyt uudelleen sämpylät, mutta pelkää, että kukaan ei ole ihan tavan sämpylöistä kiinnostunut. Mutta kun nyt aloitin, niin kerron loputkin.
Teen taikinan vain 2,5 dl nestemäärään. Leipominen käy sutjakasti, kun taikina on pieni. Sämpylöistäkin teen puolet normaalikokoa pienempiä. Leikkaan vaan pötköstä veitsellä kokkareita. Sämpylät ovat aina tuoreita, kun ne menevät kerralla samana päivänä. Melkein joka päivä tuoksuu tuore leipä. Makua voi vaihdella eri öljyjä ja eri jauholaatuja käyttämällä. Omia suosikkejani tällä hetkellä ovat oliivi- ja rypsiöljy ja jauhoista ruis ja speltti vehnäjauhon paranteena. Samalla lämmityksellä uuniin saattaa sujahtaa muutakin hyvää. Varsinkin näin joulun alla. Luuleekohan joku tässä keksineensä polkupyörän uudelleen...
En ollut koskaan ajatellut, että levitteen voisi tehdä myös itse. Eri rasvalaatujen terveellisyydestä on nykyään niin paljon puhetta, joten ystävättäreni suosituksesta päätin kokeilla vääntää leivänpäällisenkin ihan itse. Puhtaaseen voihin sekoitan perunasurvimella neitsytoliiviöljyä ja vettä suhteessa 100 g/1 dl/1 rkl. Suolaa oman tarpeen mukaan. Jokainen voi käyttää sitä öljyä, minkä kokee terveellisimmäksi ja parhaimman makuiseksi. Hommassa ei suolan lisäksi ole mitään muuta lisäainetta. Perhe kiittelee makua ja aivot tykkäävät hyvistä ja luonnonmukaisista rasvoista.


Kertoisi myös, kuinka keitot maistuvat näin syksyllä, vaan kun tämä ei varsinaisesti ole mikään ruokablogi, niin ei tiedä onko tämä oikea foorumi sellaiseen. Aiemmin mainitsemani kurpitsakeiton taidan keittää jo toistamiseen tänä iltana, koska halloweenista on jäljellä vielä pari koristeena käyttämääni Hokkaido-kurpitsaa ja koska ensimmäinen versioni keitosta onnistui nappiinsa.
Pari kertaa keitin myös kaksikymmentä vuotta sitten löytämäni ja mukanani kuljettaneeni reseptin mukaisen äyriäiskeiton ihan yhden viikon sisällä, koska ensimmäinen keitto loppui kaikkien mielestä kesken. Omia ja vieraiden tenavia myöten. Keitto ei jätä ketään kylmäksi erikoisen mausteyhdistelmänsä vuoksi, ja poikkeuksetta kokemus on ollut maistajien mielestä positiivinen. Jaan reseptin, mikäli se ketään sattuu kiinnostamaan.


Laittaisi mielellään vähän kuvia vähäisistä jouluvalmisteluistaan, mutta kun ei oikein kehtaa tunnustaa, että kehässä on jo jopa joulupalloja. Alkaisipa pian edes joulukuu!

10 kommenttia:

  1. Hei Hanna,
    olin jo epätoivoinen ja huolissanikin kun ei tullut päivityksiä... Kirjoita ihan mitä vain, aina yhtä ilahduttavaa ja tervetullutta. Hmm.. keitossa simpukoita... Olisiko sinulla hyvää ohjetta simpukoista? Olen etsinyt vuosia ohjetta, joka vastaisi Ranskassa nauttimiani simpukoita kattilassa tarjoiltuna, rapeiden ranskalaisten ja patongin kera. Valkoviiniä ja valkosipulia ainakin sisälsi, mutta mikä ihmeen niksi niissä oli? Olivat taivaallisen hyviä ja tunnelma sekä miljöö tietenkin antoivat oman pikantin säväyksen. Ihanaa, että olet pystynyt jo loihtimaan kotiisi joulun tunnelmaa. Täällä ei oikein pääse vielä alkuun, koska joka päivä vain sataa vettä kaatamalla. Pieni pirteä pakkanen auttaisi ihmeellisesti asiassa. Joulun tunnelmaa odotellessa toivotan sinulle ja ihanalle perheellesi hyvää loppusyksyä! Päivi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Päivi,
      oli itsellänikin jo vähän hätä kädessä, kun tuntui, että kaikki mitä tein tai mitä tapahtui, ei ollut mielestäni edes mainitsemisen arvoista. Joskus vaan loppuu ajatus. Kiva, jos kuitekin näitäkin jaksaa lukea.
      Itse olen valmistanut elävistä sinisimpukoista hienoa ruokaa ihan vaan valkoviiniliemessä keittäen/höyryttäen. Ohje oli muistaakseni hyvin yksinkertainen, lähinnä tosiaan sipulia ja valkosipulia joidenkin mausteiden lisäksi. Ohjeita näyttää löytyvän kyllä netistä helposti. Oudolta kuulostaa kyllä nuo ranskikset siinä kaverina, mutta kun kerran Ranskassa oltiin niin :D Patonki tottakai.
      Tämä minun keittoni sisältää kaikki mahdolliset kasvikset ja äyriäiset lohen lisäksi, joten samasta ruoasta ei kyllä ole kyse. Aivan erilainen makunautinto olisi tämä keitto.
      Täällä oli eilen aamulla auton ikkunat kuurassa ja aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta. Ihan päinvastaiset kelit sitten näköjään. Tänään tosin ei ollut pakkasesta enää tietoa, eikä sen puoleen aurigostakaan.
      Ihanaa joulun odotusta sinullekin!

      Poista
  2. Hei, elämä ei voi olla pelkkää juhlaa, ihana arki on kaikkein tärkein asia. Kiva postaus, tuli sämpylähimo justiinsa, todella ihanat kuvat jälleen.Tuossa viimeisessä katselin, että onko jo sitä vaaleanpunaista joulua, kun vähän näytti siltä, en kyllä ole varma, kun ehkä beigeltä näytti. Mutta eihän nuo varmaan viralliset joulukoristeet vielä olleet. No voi, olipa ehkä tyhmät mielipiteet mulla edes tänne kirjoittaa, tykkään vaan sun blogista ja huumorintajusta D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aivan totta! Hyvä arki on aivan parasta.
      Kyllä tässä meidän joulun väri esiintyy, ja nämä ovat uusimpia hankintojani. Enkähän vaaleanpunaisella aivan pinkkiä tarkoita, vaan juuri tällaista vanhaa roosaa. Ja kaveriksi valkoista ja ruskean sävyjä.
      Kiitos kannustuksesta, jotenkin sitä nyt tarvitsen :)

      Poista
  3. Hei, kerro ihmeessä sun 'merikeiton' resepti! Näyttää herkulta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä se on! Kerro ihmeessä mielipiteesi, mikäli kokeilet ohjetta.

      Poista
  4. Meillä jo eilen kaivettiin osa joulua esille, joulukylä ja halkolaatikkoon ja lyhdyn sisään valot. Tänään hain Ikeasta pari pikkukuusta ja ensimmäisen joulutähden sain lahjaksi jo viikonloppuna. Vähän se tuntui varhaiselta, mutta nyt kun se tuossa minua ilahduttaa niin ihanahan se on. Sikäli hassua, että pelargonit vielä kukkii ulkona täyttä päätä :-) Minusta joulussa on ihaninta juuri sen valmistelu ja odotus, sitten heti joulun jälkeen saa koristeet painua sinne mistä tulivatkin. Anna periksi vaan! Mukavaa joulunodotusta teille kaikille toivottelee Ulla & poppoo

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tässä kohta pitää päästää oma sisäinen joulupukkinsa irti. Vuosi on niin pitkä aika, että kyllä siitä voi hyvin viettää pari kuukautta joulutunnelmissa.
      Pelargoniat :o Meillä eletään sentään jo kuolleiden krysanteemien aikaa :)

      Mukavaa joulunalusaikaa teillekin! Toivottavasti kalenteri ei täyty yli äyräiden!

      Poista
  5. Heips. Ois kiva joulunkin jälkeen saada vähän kuvia mitä olet antanut läheisillesi ja mitä itse olet saanut? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ainakin voin kertoa hyvät ideani. Onneksi joulu on joka vuosi :D

      Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!