keskiviikko 25. joulukuuta 2013

Joulunalusviikon ruokapäiväkirja

Tyttäret saapuivat joulun viettoon meille jo keskiviikkona. Tarkoittaa, että joulu saapui siinä samalla. Aloitettiin koristelemalla joulukuusi jo samana iltana, lähestulkoon suoraan, kun oltiin tultu lentokentältä.


Panostin yhteisiin ruokailuhetkiin, koska niitä on tätä nykyä niin harvoin. Ja koska koneelleni on ilmestynyt tämän viikon aikana parituhatta uutta valokuvaa, laitan niitä tässä tulemaan. Jotain hyötyäkin tytöistä.


Keskiviikkoiltana syötiin uunijuureksia ja paistettua lohta.


Torstaina käytiin tyttöjen kanssa jouluostoksilla Zweibrückenin Style Outletissa. Löydettiin kiva ravintola, jossa sai itse valita tiskistä lähes kaiken ihan kuten haluaa. Salaatin sai rakentaa itse, samoin kuin pizza- ja pasta-annoksensa. Ruokajuomaksi oli runsas valikoima erilaisia smoothieita ja jälkkäriksi notkuva tiski herkkuja.


Illalla keitin tytöille paikallista syysherkkua, kurpitsakeittoa, koska tarvitsemiani Hokkaido-kurpitsoja on vielä tarjolla kauppojen tiskissä. Keitto syntyi aiemmin esittelemäni reseptin avulla. Ilokseni keitto maistui kaikille lapsille.


Perjantaina syötiin Annin ja Essin toiveesta tortilloja. Näitä meillä ei juuri muulloin syödäkään kuin silloin, kun tytöt ovat meillä.


Lauantaina olimme sopineet viettävämme pikkujouluja tuttavaperheemme kanssa siten, että juhlat pidetään heillä, he vastaavat koristeluista, illan juomista ja jälkiruoasta, ja me tuomme mukanamme ruoat.


Alkuruoaksi keitin misokeiton ja pääruoaksi tein susheja. Ajattelin, että jouluna saa kyllä sitten jouluruokia kylläkseen. Jälkiruoaksi saimme jouluista, itsetehtyä hedelmäjäätelöä luumujen ja kermavaahdon ryydittämänä.


Sunnuntaina herkuttelimme racletella, jota isot tytöt olivat viimeksi syöneet ala-asteikäisinä. Raclette-grillin ympärillä on mukava täyttää vatsansa samalla seurustellen.


Tänä jouluna toimimme samoin kuin viime jouluna, jolloin keksimme ensimmäistä kertaa jakaa jouluruoat kahdelle päivälle. Söimme jouluisen kalapöydän jo maanantaina. Savustimme lohen itse Muurikka-pöntössämme, joka savuaa parvekkeellamme läpi vuoden. Mätipurkkeja toin pakasteena Suomesta paria viikkoa aiemmin paksuihin sanomalehtiin käärittynä. Täällä en ole vielä tuoreeseen mätiin törmännyt.


Jouluaattona söimme jotain sellaista, mitä itse en ole koskaan aiemmin valmistanut, joten ilmassa oli tiivistä jännitystä. Valmistin peri-rheinlandilaisen hapanpaistin, Sauerbraten, perinteisten lisukkeiden perunaknöödeleiden, Kartoffelknödeln, ja punakaalen, Rotkohl, kanssa.


Laitan Sauerbratenin valmistuksesta oman postauksensa vähän myöhemmin. Sen vaan sanon, että sen jälkeen, kun olin itse vain kerran aiemmin maistanut kyseistä herkkua, ja nyt tein koko vaativan aterian ensimmäistä kertaa jopa paistin itse hapattaen, olin enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen.


Nyt ensimmäisenä joulupäivänä päätin saman kuin Niisku-neiti kerran, kun hän suuttui veljelleen Niiskulle: "Minä en keitä enää Niiskulle!" Ja minä en keitä tänään perheelle! Tänään jokainen saa lämmittää omat ateriansa jääkaapista. Kyllä löytyy! Tapanina isot tytöt ovatkin lentäneet jo Pohjolaan ja me nousemme junaan, joka vie meidät suoraan Pariisin ytimeen muutamaksi päiväksi. Reissun jälkeen varmaan tarvitsee taas tarttua kauhan varteen.

4 kommenttia:

 1. Suloista joulua sinne koko teidän poppoolle!

  VastaaPoista
 2. Ihanat kuvat, paistipostausta odotellessa... D D !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaunis kiitos. Teen postauksen ihan pian, että pääsette kokeilemaan. Viikko marinadissa jääkaapissa... :D Mutta on kyllä sen arvoista!

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!