maanantai 17. maaliskuuta 2014

Lisäaineetonta margariinia (levitettä)

En ole ravintoterapeutti enkä edes asian harrastaja, mutta yritän syödä mahdollisimman puhdasta ja luonnonmukaista ruokaa. Tämä tarkoittaa lisäaineiden välttämistä, ruoan tekemistä itse mahdollisimman alkuperäisistä aineksista, ja mahdollisuuksien mukaan luomu-tuotteiden käyttämistä.

Lisäaineiden välttämiseen on oiva opus: Petos lautasella - Tiedätkö, mitä kaikkea suuhusi panet? (Nilsson, Mats-Eric). Vuoden kestäviä omenoita - kätevää vai kartettavaa? Mitä tapahtuu, kun aspartaami sekoittuu toisiin lisäaineisiin? Mitä laholla kuusella on tekemistä vanilijanmaun kanssa? Mihin teollinen leipä tarvitsee 16:a lisäainetta?


Ei tarvinnut lukea pitkällekään, kun minä vaihdoin lähes kaikki kevyttuotteet alkuperäisiin, ja natriumglutamaatti jäi pois kertaheitolla. Pois pelistä putosivat kevytkermat (mitä tekemistä niillä on enää kerman kanssa), kevytmargariinit (en edes ymmärrä, mistä ne on tehty) sekä keinotekoisin makeutusainein maustetut mehut, kiisselit ja niin edelleen. Kauppareissut ottivat aikaa. Luin läpi kaikki tuoteselosteet ja yritin löytää ne vähiten lisäaineita sisältävät tuotteet. Kun olin löytänyt ne terveellisimmät vaihtoehdot, ja kaupassakäynti alkoi taas sujua, muutimmekin tänne. Taas kauppareissut alkoivat kestää...

Täällä on kuitenkin hyvin paljon luonnonmukaisesti valmistettuja raaka-aineita, Bioa. Leipää, ilman ainoaakaan lisäainetta, voita ilman mitään happamuudensäätöaineita ja maitoa saan tosiaan tuoreena suoraan maitotilalta. Sanottakoon, että voi ei kestä täällä kuukausimääriä kuten Suomessa, mutta sitä myydäänkin vain 250 gramman pakkauksissa.

Bio-tuotteiden kanssa koin takapakin, kun olin täyttänyt kuivakaappini erilaisilla luomujauhoilla ja -hiutaleilla. Jostain pussista oli toisiin levinnyt jauhotäi eli jäytiäinen, jota esiintyy mm. käsittelemättömässä viljassa. Yksi ötökkä on noin millimetrin mittainen, musta, ja sen erottaa esimerkiksi täysjyväviljasta siitä, että se liikkuu. Jotain hyötyäkin niistä torjunta-aineista sitten lienee. Ainakin minä palasin tavallisten jauhopussien ostajaksi. Sen verran kirpaisi, kun heitti menemään jopa kolminkertaisen hinnan maksaneita pussukoita.

Yksi tuote, jota on hyvin vaikeaa saada ymmärrettävällä sisällysluettelolla varustettuna, on levite leivän päälle. Siinä on aina jotain vaikeaselkoista lopussa. Eräs Inhimillinen tekijä elämässäni vinkkasikin minulle hyvän niksin puhtaan margariinin tekemiseen. Muuta meillä ei ole sen jälkeen syötykään.

Kotimargariini

100 g voita
1 dl omavalintaista, terveellistä öljyä (itse käytän kylmäpuristettua oliiviöljyä)
1 dl vettä
suolaa oman maun ja tarpeen mukaan, ja vain jos haluaa (itse laitan teelusikan kärjellisen)

Anna voin lämmetä huoneenlämpöiseksi, täysin pehmeäksi. Sekoita kaikki sekaisin mahdollisimman kapeassa astiassa sauvasekoittimella. Laita jääkaappiin jähmettymään.

Itse en isommasti mittaile. Lisään vettäkin tuntuman mukaan samalla kun sekoitan. Helposti mukaan lisäisi mausteaineita kuten valkosipulia tai persiljaa, mikäli haluaa maustevoita. Ja kuka minkäkin öljyn nimiin vannoo, voi helposti tehdä juuri oman terveysmargariininsa.


Ja tiedät justiinsa, mitä leipäsi päällä on!

10 kommenttia:

 1. Löysin juuri blogisi ja liittyisin lukijaksei, mutta tuo liittyminen ei juuri nyt näytä onnistuvan. toivottavasti löydän tänne uudestaan:)
  Terkuin SisustEllen♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No jotain problemaa, koska minäkään en onnistunut sinun lukijaksesi :( Pitää koettaa myöhemmin uudelleen :D

   Terkut,
   Hannaliina <3

   Poista
  2. No nyt onnistui:) Piti kylläkin mennä jonkun pidemmän kaavan kautta eli tavallinen liittyminen ei jostain syystä toiminut edelleenkään...
   Iloa viikonloppuusi<3

   Poista
  3. Taidan tietää, mitä tarkoitit. Tein saman itsekin. Lisäsin osoitteesi lukuluettelooni...

   Onkohan vikaa minun päässäni vai sinun :D Minulla on yksi lukija, joka blogiin en pääse niin, ettei tietokoneeni jumita (Irmastiina :() Ihme bugeja...

   Samoin kiitos!

   Poista
 2. Olen kuullut tuosta kirjata...en kylläkään ole itse lukenut. Noista kevyttuotteista olen jostakin lukenut, että ei lainkaan hyvä juttu...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelen kyllä tutustumaan. Saa omat arvelut vähän lihaa luiden päälle.

   Ja nuo muunnellut rasvat tarttuvat kuulemma verisuonten seinämiin tiukasti, kun taas luonnontilassa oleva rasvamolekyyli poistuu elimistöstä aivan luonnollista tietä ;) Makes sense!

   Poista
 3. Olipa kiva löytää tänne. Tuo kotimargariini kuulostaa mielenkiintoiselta. Täytyypä kokeilla ehdottomasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hei! Hauskaa, että kurkkasit :)

   Kotimargariiniin jää helposti koukkuun!

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!