sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Mitä sitä tekisi, että mainittaisiin

Olimme kutsuneet paikallisen perheen illalliselle jo paljon ennen Krimin kriisiä. Kutsuessani heidät, päätin tarjota heille jotain, mitä he tuskin koskaan aiemmin ovat syöneet. Ja osuin aivan oikeaan. Paistoin blinejä pitkästä aikaa.

Mitä enemmän minulla on aikaa pyöritellä ruokalistaa mielessäni, sitä parempia ajatuksia syntyy. Blinien seurana tarjosin seuraavia venäläiseltä kuulostavia lisukkeita:

Mätimousse
Koska mäti on arvokasta ja koska meidän pitää lennättää mätimme Suomesta aina käydessämme, olen jo aikoja sitten alkanut tarjoamaan mädin moussemuodossa. Meidän perheraadillemme mäti maistuu moussena vieläpä paremmin kuin paljaaltaan.


Sienisalaatti
Koskei metsäsieniä löydy edes pakasteesta, käytin sienisalaattiin ruskeita herkkusieniä. Seassa on sipulia ja omenaa, ja kastike on smetanasta.

Kylmäsavulohta
Täältä on yhtä helppoa saada savulohta kaupasta kuin Suomessakin. Jopa usealta eri valmistajalta. Leikkasin lohiviipaleet pieniksi paloiksi ja sekoitin niihin punasipulia ja tilliä. Maustoin lohen sitruunamehulla ja mustapippurilla.


Venäläinen silli
Näin vanhaksi piti elää, ennen kuin törmäsin netissä tällaiseen klassikkoruokaan. Googlettelin venäläistä tapaa marinoida matjesfileet ja löysin mahtavan näköisen lautasen, jossa on lähes kaikki blinien kanssa perinteisesti käytetyt täytteet.
Suolakurkku, sipulisilppu, keitetty kananmuna, tilli, etikkapunajuuret (keittelin joululta henkiin jääneet punajuuret edellisenä iltana etikkaan) ja se itse silli smetanakastikkeen ja kapristen alla. Koska pelkkä matjes ei mielestäni maistu sellaisenaan, keitin fileille edellisenä päivänä marinadin lasimestarin sillin ohjeella. Yksi vuorokausi riitti vallan mainiosti ohuiden fileiden maustumiseen.
Tätä ruokaa syödään vielä monta kertaa keitettyjen perunoiden kanssa!

Avocado-katkarapusalaatti
Tarkoitukseni oli etsiä kiva katkarapusalaatin ohje blinien lisukkeeksi. Löysin aivan täydellisen salaatin, jota on toivottu uusintana jo ensi viikollekin. Venäläiseen makumaailmaan avocadot ja tuntuva määrä tuoretta korianteria liittyvät tuskin mitenkään, mutta kukaan ei valittanut. Olisi kiva kuulla, mikäli joku innostuu kokeilemaan reseptiä. Salaatin nimi on linkki ohjeeseen.


Blinit
Onneksi vanhempani toivat paketin tattarijauhoja viime vierailullaan. En tiedä olisiko ollut helppoa löytää vastaavia täältä. Vieraamme eivät ainakaan olleet kuulleet puhuttavankaan kyseisestä viljasta.
Ensimmäistä kertaa kokeilin aikaa säästääkseni paistella blinejä yhtä aikaa paistinpannun rinnalla vohveliraudalla. En kokeile toiste. Pannublinit ovat paljon maukkaampia ja kivempia katsella.


Jälkiruoka
En sitten millään löytänyt mitään venäläistä jälkiruokaa, joka nousisi jotenkin yli muiden. Pavlova mainittiin, mutta sekin on keksitty Australiassa venäläisen balettitanssijan kunniaksi. Enkä muutenkaan välitä marengista yhtään.
Pyöritin sitten jäätelökääretortun pakkaseen jo edellisenä iltana ja keitin sille kaveriksi vähäsokerisen marjahillon pakastevadelmista. Keitettyyn hilloon survoin kevyesti tuoreita mustikoita ja vadelmia sattumiksi.


Olen taas niin iloinen, kun keksin uuden kivan vaihtoehdon tarjottavaksi vieraiden varalta! Ja iloa vain kirkastaa se, että illallisia seuraavana rokulisunnuntaina voi helposti keittää kuoriperunat ja kaapia eilisen jämät lautaselleen.

18 kommenttia:

  1. Erikoista, että vieraasi eivät olleet edes kuulleet tattarista. Mulle se on lapsuusvuosilta Saksassa ihan tuttu. Ehkä tattari on vasta sen jälkeen vaipunut siellä unholaan. Tattarijauhoa kyllä näyttäisi googlauksen perusteella olevan saatavilla sielläkin.
    Rupesi tekemään mieli blinejä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tänään testasin tattarin tunnettuutta parilla rouvalla, eikä heilläkään soineet mitkään kellot. Tosin, muistin tattarin saksankielisen nimen hiukan väärin; oikea on Buchweizen ja minä muistelin Spechweizenia. Mutta johan tuolla pitäisi tajuta, mikäli tietäisi :D Ja kuvailin kyllä makua ja ominaisuuksia tarkasti. PItää selvittää löytyykö kaupoista.

      Ja minulla jäi tuo silli päälle niin, että kohta hurautan kauppaan hakemaan lisää matjessia. Jätin marinaadin jääkaappiin uutta satsia varten.

      Poista
  2. Blinit ovat herkkua ja nuo lisukkeet namm....)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin minä hurahdin noihin suolaisiin lisukkeisiin aivan täysin. Voi olla että vähän aikaa syödään paljon suolakurkkuja, punajuuria ja silliä!

      Poista
  3. Oi, mitkä tarjoilut! Kylläpä kelpaisa olla teidän vieraana. Olisiko reseptiä tuohon kääretorttuun?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kivasta kommentistasi!

      Käytin pohjaan Valion reseptiä. Mantelijauheen korvasin pähkinäjauheella, koska sitä löytyi kaapista valmiina. Hillona käytin samaa itse tekemääni hilloa, jonka keittelin tortun kastikkeeksikin.

      http://www.valio.fi/reseptit/jaatelokaaretorttu/

      Poista
  4. Haluan tulla teille syömään!!

    VastaaPoista
  5. Oi oi, niin herkullista, tuo avocado-katkis menee suoraan kokeiluun, nämä ruoka- ja juhlapostaukset on ihan parhaita !!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Aina kiva, jos joku saa uusia ideoita. Kerro sitten mitä pidit!

      Tän salaatin juju on erikoisuus. Aivan erilainen kuin mikään muu salaatti, mitä olen tehnyt. Guacamolen maku lienee lähinnä.

      Poista
    2. Ihana blogi sulla Hannaliina!
      Vitsi mitä herkkuja olet loihtunut, nams!
      Tulin ja jäin. Tervetuloa vastavierailulle!

      Poista
    3. Kiitos paljon Teija, ja tervetuloa mukaan matkaan!

      Pitää tulla ajan kanssa penkomaan sinunkin turinoitasi :)

      Poista
  6. Oi, oi, oi, nyt tuli nälkä! Mitä ihania herkkuja ja tuota salaattia on ehdottomasti kokeiltava:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile toki! Minäkin tein tätä jo toisen kerran. Ja oli aivan yhtä hyvää toisenkin kerran syötynä :)

      Poista
  7. Voi ihanuuksia<3 Niin herkullisen näköistä ja kauniisti esille laitettua.
    Innostuin kokeilemaan edellisen postauksesi kotimargariinia, se onnistui yli odotusten!!! Innoissani tein siitä postauksen blogiini ja laitoin linkin tänne. Toivottavasti ok:) Tykkään niin tästä ideoiden kierrätyksestä ja toivon, että joku lukijoistani saa omasta blogistani samanlaisen inspiraatiofiiliksen jostain postauksestani. Kiitos sinulle<3
    Iloa ja inspistä viikonloppuusi♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mahtavaa, niin kiva juttu! Täytyy käydä heti lukaisemassa ja katsomassa, minkälaista sinun levitteestäsi tuli. Meillä levitetään tätä omaa levitettä niin hyvällä omallatunnolla. Ja lapsetkin tykkää :)

      Keväistä viikonloppua sinullekin <3

      Poista
  8. Vastaukset
    1. Anna mennä! Teidän nurkilla varmaan harva onkaan syönyt venäläistä ruokaa!

      Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!