lauantai 26. huhtikuuta 2014

Vinkkejä Singaporeen matkaaville

Ajattelin ensin, etten mässäile tällä reissulla tämän enempää, mutta sitten huomasin niin paljon, mitä olisi pitänyt mainita, että teen tässä niistä mainitsematta jääneistä tällaisen yhteenvedon. Lukekoon se, joka on sitä mieltä, että joskus voisi itsekin matkustaa Singaporeen.

Valuutta (26.4.2014)
1 SGD = 0,58 EUR
1 EUR = 1,74 SGD

Taksi vs. MRT (paikallisjuna/metro)
MRT:n yksittäislippu aikuiselle maksaa 1,90 SGD. Pitkälläkään matematiikalla ei osannut ostaa automaatista lasten lippua. Nelihenkinen perhe maksoi metromatkasta siis 7,60 SGD. Taksimatka kaupungin sisällä maksoi harvemmin yli kymmentä dollaria. Etelästä Sentosalta eläintarhaan, melkein Malesian rajalle pohjoiseen, maksoi yli 20 dollaria. Jos säästää metroaseman etsimisen, automaatilla askartelun ja pääsee ovelta ovelle noin kympillä, niin suosittelen kyllä taksia. Metrojuna kun ei ole edes mikään nopea, ja yleensä kohteeseen päästäkseen täytyy vielä vaihtaa junaa.
Tätä kirjoittaessani tajusin vasta kuinka lähellä Malesian rajaa kävimmekään! Ehkä olisi ollut kiva käväistä Johor Bahrussakin...ystävämme tosin sanoivat, ettei rajan toisella puolella ole mitään ihmeellistä. Pitäisi varmaankin mennä vähän syvemmälle aitoa Malesiaa löytääkseen.


Marine Life Park, Sentosa
Käykää ihmeessä! Altaat ovat valtavia. Niissä uiskentelee haita, metrisiä rauskuja ja tonnikalaparvia. Voit kulkea altaiden läpi menevissä tunneleissa, altaiden alla tai päällä, kosketella merimakkaroita ja meritähtiä, jopa uida delfiinien kanssa.


Varaa vaatetta
Kun suunnittelet tutustuvasti johonkin sisäkohteeseen, varaa pitkähihaista yllesi. Merimaailma, Science Museum, ostoskeskukset ja ravintolat saattavat olla turhankin viileäksi ilmastoituja. Parin-kolmen tunnin tutustumiskäynnillä voi tulla vilu, kun tulee 34 asteen kuumasta ja kosteasta. Varsinkin, jos on ensiksi kastellut itsensä läpimäräksi suihkulähteessä, niin kuin kävi kahdelle pienelle perheemme jäsenelle. Eivätkä aikuiset osanneet ennustaa tätä ennalta.


Purukumin maahantuonti rangaistava rikos
Lentoemännän mukaan rangaistus voi olla 500 dollarin luokkaa. Ja aiheella on kuulemma turhaa vitsailla. Tiedettiin kyllä, että purukumia ei kadulle sitten heitellä (niitä risteyksissä seisoskelevia purkkapoliiseja en kyllä nähnyt ainoaakaan), mutta ei tiedetty, että maahantuontikin on rikos. Niin jäi juuri lentokentältä apteekista ostettu xylitol-purukumipurkki lentokoneeseen. Pureskeltiin yhdet aamulla herättyämme, ja jätettiin mällitkin koneeseen. Oli kalliit purkat.

Ei mikään ryyppyreissu
Lasillinen (1,5 dl) edullisinta viiniä maksaa ravintolassa noin 16 dollaria eli 9,20 euroa. Pullollinen maksaa alimmillaan noin 68 dollaria. Asiaa ei voi kiertää edes ostamalla viininsä ruokakaupasta. Pullo maksaa sielläkin reilun 30 dollaria eli melkein 20 euroa. Tuntuu aika kivalta täällä kotona sujauttaa hyvälaatuinen kuuden euron Grauburgunder tai Riesling kylmään. Chardonnayt ja Sauvignon Blancit eivät ole koskaan olleet suosikkejani.

Kokeile Food Marketteja
Useammasta paikasta Singaporea voit löytää ruokailupaikkoja, joissa on lukemattomia yrittäjiä, jotka valmistavat pääsääntöisesti vain pientä valikoimaa erilaisia ruokalajeja. Toisesta kojusta saat puolestasi jotain muuta. Yrittäjät valmistavat sinulle vain sen annoksen, jonka tilasit. Et saa juomia tai servettejä, ja joskus ruokailuvälineetkin noudetaan "torin" keskellä olevista noutopisteistä. Pöydät eivät ole kenenkään ravintoloitsijan omia, vaan voit istua sinne, missä on tilaa. Syömällä lounaan Food marketissa, voit sitten syödä illallisen hiukan laadukkaammin. Eikä makuelämyksestä välttämättä tarvitse tinkiä Food marketissakaan, kunhan vaan tiedät mitä tilaat. Malesiankieliset nimet eivät välttämättä avaudu länsimaalaiselle eikä annoksesta otettu kuvakaan välttämättä kerro aivan kaikkea.


Tax free
Saat arvonlisäveron (?) takaisin lentokentällä, mikäli kuittisi ostosten loppusumma ylittää 100 Singaporen dollaria ja muistat pyytää ostaessasi palautukseen oikeuttavan kuittiosan. Et voi laskea ostoksiasi yhteen (kuten pöljät luulivat), vaan kertaostoksen yhteissumman tulee olla sen 100 dollaria. Emännän mekkohan maksoi 99 dollaria... Jokaisesta yli sadan dollarin kuitista saat lentokentällä 5 prosenttia takaisin selkeästi opastetuissa veronpalautuspisteissä. Tämä on hyvä pitää mielessä varsinkin, jos ostelee kalliimpia tuotteita. Silloin 5 prosenttia tuntuu jo jossain. Eikä lentokentällä tarvitse ottaa lompakkoonsa Singaporen dollareita, vaan syötät koneeseen luottokorttisi, ja dollarit palautetaan suoraan sinne!


Single riders
Mikäli vierailet Universal Studioilla eikä sinun ole aivan pakko istua kaverisi tai perheesi kanssa samassa välineessä vierekkäin, kävele ohi 30-50 minuutin mittaisten jonojen suoraan lastauspaikalle. Odota noin 5-10 minuuttia, ja koko popula on ajanut laitteen yksitellen, vaunuihin muutoin tyhjilleen jääviä, yksittäisiä istumapaikkoja käyttäen. Näin nautit päivästäsi paljon enemmän, ja voit ajaa suosikkilaitteesi useampaan kertaan.


Vessajonot (naiset)
Ohitat vessajonot näppärästi, mikäli sinulla on valmius kyykistyä lattialle. Helpot vaatteet päälle, niin tämä usein vapaana oleva lattiamalli on ulottuvillasi. En tiedä syytä, mutta mikäli vessaan sattuu useampi huivipäinen nainen kanssasi, niin silloin voi jono tähän lattiamalliin olla se pidempi.

2 kommenttia:

  1. Mieleen tulee vessareissu housuhameen kanssa aikoinaan; kyllä oli taiteileminen, että sai helmat pysymään kuivina! Sentosan merimaailma oli todella mieleenpainuva, jo silloin aikoinaan, voin vain kuvitella miten on siitä kehittynyt aina vaan upeammaksi. Mahtava oli myös parin viikon biletyksen jälkeinen Visa-lasku, ei ole tainnut vertaistaan kohdata senkään jälkeen :-) br, Ulla

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eli hyvin samanlaisia kokemuksia siis :D

      Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!