torstai 30. lokakuuta 2014

Istanbul neljässä päivässä

Tämä lokakuu on ollut Istanbulissa lämpimin sataan vuoteen. Meidän neljän ja puolen päivän reissustamme satoi tai tihkutti puolitoista päivää, muutoin oli aurinkoista ja puolipilvistä ja lämpötila keikkui 20 asteen alapuolella. Meitä siis lykästi säiden osalta.

Koska on vaikeaa miettiä kuinka kokemuksiamme lähestyisi, ajattelin listata tähän kuusi kokemaani suosikkiasiaa Istanbulista. En myöskään ala kertomaan kohteista mitään fakta- tai historiatietoa, koska paljon tyhjentävämpiä kirjoituksia on netti väärällään. Kuvat välittäköön tunnelmaamme.

1. Turkkilainen ruoka

Varsinkin mezet, mutta myös liharuoat. Paljon kasviksia, jogurttia ja mausteita. Tuoretta kalaa ja äyriäisiä merestä (kalastusaikaan, joka on 6 kuukautta vuodesta). Turkkilainen kahvi ja musta tee.

2. Itämainen tunnelma

Rukouskutsut minareeteista, kaupungin tuhannet moskeijat, kaakeloidut seinäpinnat, mosaiikkikoristukset, aidot matot, kankaat ja tyynyt, mausteiden tuoksu.


3. Ravintolat

Aivan mahdotonta valita ruokapaikkaa, koska jokainen pieni kuja ja kadunpätkä houkutteli tunnelmallisilla ja pehmeiksi sisustetuilla ravintoloillaan. Niinpä söimmekin varmasti viisi kertaa päivässä. Aamupala hotellimme kattoterassilla, aamupäiväkahvit taverna-tyyppisessä ulkoilmakahvilassa, lounas isoäitien gözleme-paikassa, iltapäiväteet kujaravintolassa ja illallinen kalaravintolassa. Nyt voisi taas pitää paastoa!

4. Maisemat

Istanbulissa oli yllättävän paljon korkeuseroja. Katuja sai joskus puuskuttaa tiukkaan ylämäkeen, ja rannoilta nousi kukkoloita, joilla oli upeilla näköaloilla varustettuja kahviloita ja ravintoloita. Maisemiin kuuluivat sitten lukemattomat moskeijat minareetteineen, salmet ja niitä ylittävät sillat, palatsit ja pilvenpiirtäjät.5. Basaarit

Olisin voinut viettää basaareissa (ja niiden välisillä kujilla) tuntikausia. Ehkä vietinkin? Egyptiläinen maustebasaari ja Grand Bazaar. Basaarien valtava koko hämmästyttää. Tavarapaljous. Ei se ostaminen, vaan se katseleminen. Mattoja, tekstiilejä, lamppuja, keramiikkaa, kuivattuja hedelmiä, mausteita, leivonnaisia, teetä... Ilman niitä huutelujakin olisin kyllä pärjännyt. Joskus olisi voinut vain katsella ja ihastella ilman myyjän haastattelutuokioa. Mutta ehkä se kuuluu asiaan, eikä tunnelma olisi ollut sama ilman myyjän valloittavaa suomenkielen taitoa. 


6. Moskeijat

Moskeijoita on kuulemma tuhansia. Kaksi ylitse muiden ovat kuitenkin Sultanahmet Camii eli Blue Mosque ja Hagia Sofian moskeijaksi muutettu kirkko, joka toimii nykyään enää museona. Nämä kaksi nähtävyyttä on näppärästi tutustuttavissa, koska sijaitsevat Istanbulin vanhassa kaupunginosassa aivan rinta rinnan.
Itsehän olen sitä mieltä, että voisin hyvinkin palata.

6 kommenttia:

 1. Istanbul on niin kaunis ja kuvasi tekevät sille totisesti oikeutta! ja samaa mieltä basaareista, kunpa siellä olisi saanut vain vaellella rauhassa, ihmetellä ja haistella, ihastella kauniita värejä, ilman niitä myyjien horinoita. Jollette nyt ehtineet, ensi reissulla kannattaa myös katsella kaupunkia Bosporinsalmelta päin, aivan älyttömän hieno kokemus. Terkut teidän perheelle!,
  Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos Ulla! Ja todellakin on kaunis. Oli vaikeaa valita kaikista otoksista ne kuvaavimmat. Paljon olisi vielä ollut jaettavaa. Ja kyllä me sellainen veneretkikin tehtiin ja saatiin oikein kattava kuva kokonaisuudesta. Terveisiä takaisinpäin!

   Poista
 2. Upeat kuvat taas kerran, Hanna! Kuinka arvioisit länsimaisisuus vs itämaisuus leimaa kaupungissa. Oliko Istanbul länsimainen suurkaupunki itämaisella twistillä vai itämainen lännen mausteilla? Ja muistuiko mieleen Mikael Hakimin seikkailut siellä 500v. sitten? ;-)
  Jane

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos! Tosin, Istanbulista on hyvin helppoa saada näyttäviä kuvia :D Minun mielestäni kaupunki on ehdottomasti itämainen. Me tosin keskityimme pyörimään vanhankaupungin ympäristössä, mutteivät Taksimin alueen modernit pilvenpiirtäjät ja trendikkäät muotiliikkeet horjuttaneet tätä käsitystä. Ja minä yritin epätöivolla muistella Johannes Angeloksen tarinan viitekehystä ja kohtaloa kaupunginmuureja kiertäessämme. Tätynee lukea se uudelleen, niin historia näyttäytyy varmasti aivan erilaisessa valossa, kun ymmärtää mistä vihollinen tuli ja minkälaisessa maailmassa piiritetyt elivät.
   Anni muuten aikoo julkaista koko sarjan postauksia reissustamme, mikäli haluatte nähdä lisää kuvia. Ekat ovat jo eetterissä :)

   Poista
 3. Osaat ottaa tosi hyviä valokuvia. Isranbul vaikutti kiinnostavalta sinun esittelemänäsi. Itse en ole koskaan hinkunut turkkiin, enkä muihinkaan idän maihin. Voisit vaikka pitää ruokablogia, koska ruokakuvat tuovat veden kielelle. Silti valitsisin olutfestit. Siellä näytti olevan menoa ja meininkiä: iloisia ihmisiä ja rentoa menoa. Sopisi minulle tällähetkellä paremmin kuin minareetien kutsut...kiitos että tällätavalla pääsen kurkistamaan paikkoihin, joissa en ole käynyt♡

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Istanbul oli kiinnostava, ja itse ainakin voisin mennä sinne uudenkin kerran. Turkin rantalomakohteet eivät minuakaan vedä puoleensa, mutta itämainen eksotiikka kylläkin.

   Olutjuhlilla kyllä oli meininkiä! Yllättivät ainakin minut positiivisesti, enkä enää ihmettele ollenkaan, että suomalaisetkin tekevät vuosittain lomamatkoja Oktoberfesteille Müncheniin.

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!