keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Tyttärien kanssa Pariisissa

Kun mieheni alkoi suunnitella tämän vuoden hiihtolomaamme, olinkin minä ensimmäistä kertaa elämässäni täysin varma siitä, että en lähde mukaan. Olen viettänyt varmasti kuukauden elämästäni rinteiden juurella, yksin hotellihuoneessani kirjaa lukien tai verkossa surffaten. Se on mielestäni aivan riittävästi. Minua vain ei ole suunniteltu laskettelijaksi.

Minulla oli selvä suunnitelma tuon viikon varalle. Ottaisin mukaan parhaan ystävättäreni ja tyttäreni, ja ajaisin meidät autolla Orléansiin, Ranskaan. Matkan tarkoitus olisi hankkia minulle maalaus siellä vaikuttavalta suomalaistaiteilijalta, Leena Nousiaiselta, ja juhlia Annin 20-vuotispäiviä siinä samalla. Mennessä tai tullessa voisimme pistäytyä Pariisissa päivän verran, koska reittimme kulkisi siitä sivuitse.


Suunnitelmaan tuli sitten useampikin muutos. Ystävättäreni innostui ensin suunnitelmasta kovin, mutta yön yli mietittyään päättikin toivottaa meille kahdelle hyvää matkaa. Ennen kuin olin tehnyt mitään varauksia mihinkään, kirjoitteli toinen tyttäreni Suomesta, että eikö voitaisi koskaan mennä minnekään äiti-tyttäret-matkalle. Kysyin haluaisiko hän tulla Annin ja minun mukaani Pariisiin hiihtolomalla. En muista varasimmeko Essille lennot ja meille kaikille hotellin jo samana vai vasta seuraavana päivänä. Eikä sitten minnekään taideostoksille enää oltukaan lähdössä, mutta hyvä juuri näin.


Pitäydyimme kuitenkin säästösyistä siinä suunnitelmassa, että matkustamme autolla. Tämän kohdan suunnitelmissamme kyllä muuttaisin, mikäli matka olisi nyt edessä. Stressasin Pariisissa ajamista jo ennakkoon, enkä ollenkaan turhaan. Aika kamalia hetkiä kohtasimme toisinaan. Hiki puski kainaloihin viimeistään siinä vaiheessa, kun huomasin lähes jokaisessa ympärillämme olevassa autossa useampia lommoja. Enkä ollut ollenkaan varma ranskalaisten ystävällismielisestä suhtautumisesta saksalaiskilvissä olevaan saksalaisvalmisteiseen autoon. Vrt. Suomi-Ruotsi. Vilkkujen käyttöön ei voinut luottaa; kaistoja oli kaksi, mutta autoja helposti kolme; vihreillä piti tunkea ruuhkaisaan risteykseen, vaikka ei ollut ollenkaan varma ehtiikö siitä pois ennen kuin seuraaville syttyy vihreä (tööttäys perässä ajavalta oli merkki siitä); jos kaksi kaistaa kulki samaan suuntaan, lähes pääsääntöisesti vasemmanpuoleinen kääntyi risteyksen tullen vasemmalle, ja minä tietysti veikkasin aina juuri sitä hevosta suoraan pyrkiessäni.

Sitä säästöäkin syntyi sitten vain nimeksi. Vaikka tiesin, että parkkeeraaminen maksaa parkkitalosta riippuen 21-31 euroa vuorokaudelta, ei kukaan maininnut mitään reippaista tietulleista. Noin 400 kilometrin matkalla ranskalaista moottoritietä (maksiminopeus 130 km/h) maksoin yli 25 euroa tietulleja kolmessa eri pätkässä. Ja sama takaisin tullessa! Toivon totisesti, että posti ei tuo yhtään ylinopeussakkoa enää matkakassaa rasittamaan. Ensi kerralla hyppään jälleen junaan ja olen reilussa kolmessa tunnissa Pariisissa ilman stressin häivääkään.


Vaikka minä olin Pariisissa jo kolmatta kertaa, oli matka tyttärilleni kuitenkin ensimmäinen. Näin ollen tuli kaikki tärkeimmät nähtävyydet vierailtua jälleen kerran. Oli tosin mukavaa, että osasin viedä tytöt määrätietoisen tehokkaasti niihin paikkoihin, jotka halusimmekin nähdä. Edelliskerrasta viisastuneena olin ostanut liput Eiffeliin ja Louvreen verkosta jo etukäteen, joten emme jonottaneet kuin Notre Dameen, jonka jono kuitenkin kulkee kävelyvauhtia. Ensimmäistä kertaa nousin itsekin Eiffelin ykköseen saakka. Aiemmin olin käynyt vain 2. tasanteella. Kyllä vain voin suositella sitä huippuakin, vaikka näköalat jo kakkosesta ovat vallan mainiot.Hotellimme oli just hyvä. Ulko-ovelta ja osista huoneitakin oli näköala 2 km päähän Eiffelille. Aurinko oli pilvessä, mutta ei sentään satanut. Ensi kerralla kyllä lähden Pariisiin ikäisessäni seurassa, niin voin istuskella rauhassa kahviloissa ja pienissä, tunnelmallisissa ravintoloissa, ja juosta vähemmän shoppailemassa ja valokuvaamassa kuuluisampia nähtävyyksiä ja maamerkkejä. Ja kaikki kiitos kyllä näille valokuvaajille tämänkin postauksen kuvista. Minun ei todellakaan tarvinnut kantaa kameraa mukanani. Tytöt <3


Pariisissa asuva ystävättäreni linkkasi minulle aivan mielettömän vinkin. http://www.thefork.com/city/paris/415144
Linkki on sivustolle, jonka kautta tiettyinä päivinä varauksen tehdessään, voi ohjelmaan osallistuneilta ravintoloilta saada jopa 50 prosentin alennuksen yleensä ravintolan ruoista, joskus juomista myös. Ehtona voi olla, että täytyy tilata vähintään kolme ruokalajia per ruokailija, mutta sehän vain sopii, mikäli ateriat saa puoleen hintaan. Tarjousprosentti vaihtelee viikonpäivien ja kellonaikojen mukaan, ja ohjelmassa mukana on ravintoloita useampien maiden eri kaupungeista. Mukana olevia maita on: Ranska, Belgia, Espanja, Italia, Monaco, Sveitsi. Itsehän ajattelen, että voisin ajaa helposti vaikka Strasbourgiin pelkästään hienolle illalliselle puoleen hintaan! Mainittakoon nyt, että meiltä ajaa Strasbourgiin noin tunnin.Ja thefork myös toimii! Teimme varauksia jopa parin tunnin varoitusajalla, ravintolalla oli tieto saapumisestamme koneellaan ja alennus tuli automaattisesti maksettaessa. Ei tuntunut alkupalaksi valitsemani kahdentoista kappaleen osterilautasen hinta 27 euroa enää ollenkaan pahalta, kun sen jakoi kahdella.

8 kommenttia:

 1. Oih teillä on ollut ihana Pariisin matka! Loma omien tyttärien seurassa
  on ihan parasta! Mieletön vinkki tuo thefork, sitä testaan itsekin seuraavalla
  Eurooppaan suuntautuvalla kaupunkilomalla.

  Aurinkoa viikkoosi Hannaliina <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain :) Tyttöjen kanssa ollaan koluttu jo useampi Euroopan pääkaupungeista. Madrid on käymättä vielä meillä kaikilla. Vien tytöt sinne sitten, kun he ovat nelikymppisiä :D

   Keväisiä terveisiä sinullekin <3

   Poista
 2. Voi! Tuo eka kuva on suorastaan täydellinen ihanassa ylellisyydessään! Muutkin kuvat oikein hyviä. Tullut myös itse koettua, että ehdoton: EI, autoilulle Euroopan pääkapungeissa. Ajakoon he, keille se on helppoa. Hyvä tieto myös tuosta ravintolavaraus nettiosoitteesta, käyttöön menee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kantapään kautta moni asia ;) Tästä lähtien istun vain kyydissä :D

   Ja ravintolavaraukset teen minäkin täst'edes vain theforkin kautta ko. kohteissa. Jokaisesta varauksesta saa myös bonusta, joilla saa sitten aikanaan jotain kivaa itselleen. En kiireessä ehtinyt selvittää vielä mitä, mutta jotain pisteitä alkoi jo tililleni karttua.

   Poista
 3. Pariisi on ihana! Äiti-tytär reissut ovat ihania! (keskiviikkona lähdetään tyttären kanssa toisen äiti-tytär parin kanssa Lontooseen!) Ja onneksi olkoon kuitenkin loppujen lopuksi onnistuneesta autoilusta ;) Tuli itsellekin mieleen eka päivien autoajeluta siellä Los Angelesin kaduilla, vaikka ehkä siellä ei edes ollut niin haastavaa se ajelu kuin tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauskaa matkaa teille! Me ollaan tyttöjen kanssa käyty kolmestaan myös Lontoossa. Silloin tytöt olivat tosin paljon pienempiä.
   Eikä kyllä tuntunut missään, kun tänään ajelin Frankfurtista kotiin. Harjoitus tekee kuskin!

   Poista
 4. Hei! Sinulla on hieno blogi, mielenkiintoisia aiheita ja hyvä tapa kirjoittaa :) neuvoa sinulta kyselisin kun Saksassa asut. Olemme matkustamassa kesällä vauvan kanssa suomi-saksa-itävalta. Onko siellä Saksassa osunut silmään kaupassa vauvan maidonkorvikkeita? Suomessa niiyä niitä on hyllyt väärällään erilaisia, valmiita tetroja ja jauheita. Mikä siellä on tämän asian laita? Kiitos, jos vastaat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, ja kiitos paljon mukavasta kommentistasi. Tutustuin korvikeasiaan, kun lapsenlapseni oli tulossa ensimmäiselle visiitilleen tänne, ja jouduimme toteamaan, että valmiit nestemäiset korvikkeet ovat vähemmän tavallisia täällä kuin jauhemaiset. Niitä sitten löytyykin paljon erilaisia ja eri-ikäisille. Luomu-tuotteita on myös paljon saatavilla. Ongelmaksi muodostuukin sitten se, että saksankielisistä sisällysluetteloista on ehkä vähän vaikeaa saada selville, mitä mikäkin pakkaus sisältää ja minkälaisen vaavelin tarpeisiin ko. tuote on. Niinpä päädyttiin siihen, että totutettiin tenava jo Suomessa tiettyyn jauhemerkkiin, jota sitten otettiin lomalle tänne mukaan. Mutta vastauksena kysymykseesi: kyllä löytyy :)

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!