keskiviikko 11. maaliskuuta 2015

Koiran kolmannen silmäluomen leikkaus

Ellillä silmät ovat vuotaneet ja rähmineet kaikki ne kolme vuotta, kun Elli on asunut meillä. Kesällä vaiva on vähäisempi ja talvella rähmää erittyy enemmän. Välillä olen kokeillut antibioottitippoja, mutta koska ne eivät ole tuoneet sanottavaa helpotusta, olen tyytynyt pyyhkimään silmiä useita kertoja päivässä.


Edellisellä rokotuskäynnillä Ellin lääkäri ehdotti, että voisimme tutkia ongelmaa. Ja onneksemme kolmannen silmäluomen (sisänurkka) sisäpinnalta löytyikin poistettavissa olevaa kasvustoa, joka ärsyttää silmän limakalvoa saaden sen ärtymään ja rähmimään. Saksankielitaitoni ei riittänyt enempään, enkä googlettamallakaan löytänyt asiasta paljoa lisätietoa. Sen verran kuitenkin löysin, ja minkä eläinlääkärikin vahvisti, että vaiva on tyypillinen suurilla koiraroduilla. Niinkun meidän suunnattoman suurella, ristiverisellä espanjankatukoirallamme!

Sovittiin operaatio seuraavalle viikolle ja hinnaksi 63 euroa. Kättä päälle, ja antibioottitippojen kanssa kotiin silmiä rauhoittelemaan.

En tiedä mitä koirat haistavat eläinlääkärin vastaanotolla, mutta vaikka Ellille ei ole rokotuksia kummempaa lähitohtorillamme tehty, ei Elli koskaan luikahda sisälle häntä heiluen (mikä häntä). Jo portaat haisevat epäilyttävälle. Odotushuoneessa peruutetaan ulko-ovelle päivystämään tai itketään syliin odottamaan, ja vastaanottohuoneeseen pitää koira kaivaa penkin alta. Kaveritkin kyllä näyttävät itkevän ääneen, läähättävän tai tärisevän sylissä kuin kissat. Kissat sitten taas eivät näytä tärisevän, vaan valittavat surkeina kopeissaan.
Punnituksen jälkeen Elli sai rauhoittavan ruiskeen, ja 10 minuutin jälkeen kaikki pelot olivat tiessään. Silmiin tiputettiin puuduttavat tipat ja nukkuvan koiran kolmas luomi käännettiin ympäri ja sen alapinta kaavittiin puhtaaksi kummastakin silmästä. Nyt vain toivotaan, ettei ongelma kasva takaisin. Niinkin kuulemma saattaa käydä.
Antibioottiruiskeen ja herätyspiikin jälkeen Elli laskettiin lattialle heräilemään. Ihan heti ei jaksanut nousta, mutta puolen tunnin päästä jo hyvinkin. Loppupäivä onkin mennyt päiväunien merkeissä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Iloitsen jokaisesta kommentista!