lauantai 28. maaliskuuta 2015

Vitello tonnato

"Vierasta odottaessa kannattaa aina varmistaa mistä viikosta oli sovittu. Jo ennen kuin ruoka on pöydässä, eikä vierasta vain kuulu." Facebook-päivitykseni viime viikon perjantailta


Eilen se vieras sitten vihdoinkin tuli.

Koska nyt kahtena peräkkäisenä perjantaina koeteltu menú upposi meille kaikille niin sujuvasti, ajattelin jakaa teillekin hyvän idean mahdolliseksi vierasruoaksi.

Googletin paljon erilaisia ohjeita Vitello tonnatolle ja käytin sitten valmistuksen pohjana Soul Kitchenin ohjetta. Oma versioni asiasta menee kuitenkin seuraavasti:

Liemi:
0,75 l valkoviiniä
0,5 - 0,75 l vettä (tai niin paljon, että paisti peittyy kattilaan)
2 lehtisellerin vartta
2 sipulia
2 porkkanaa
5  valkosipulinkynttä
10  timjaminoksaa
2  laakerinlehteä
20 kokonaista mustapippuria
1,5 rkl merisuolaa

750 g vasikan sisäpaistia

Liemen ainekset kiehautetaan keskenään ilman vettä. Lieden lämpö lasketaan sellaiseksi, että neste hädin tuskin kiehuu. Liha asetellaan kattilan pohjalle ja vettä lisätään sen verran, että liha peittyy. Lihaa keitellään hiljaisella lämmöllä niin kauan, että paistomittari näyttää 54 astetta. Vähempi oli meidän makuumme vähän liian punaista, mutta 54 asteinenkin jää sisältä vielä punertavaksi. Kattila on myös hyvä jäähdyttää nopeasti joko ulkona tai viileässä vedessä, ettei lihan sisälämpötila pääse nousemaan enempää. Liha saa jäädä yöksi marinoitumaan liemeensä jääkaappiin.

Seuraavana päivänä liha leikataan ohuiksi siivuiksi ja päälle sekoitetaan sauvasekoittimella tonnikalakastike.

Kastike:
2 dl majoneesia
purkillinen tonnikalaa öljyssä ilman niitä öljyjä
1 rkl pieniä kapriksia
yksi sardellifile
2 valkosipulinkynttä
5 tippaa tabascoa
mustapippuria myllystä
2-3 rkl paistin keitinlientä


Sardellifile jakoi mielipiteet perheenjäsentemme keskuudessa. Itse pidin kastikkeesta sardellifileellä ryyditettynä, mutta kuului niitäkin ääniä, jotka olivat pelkän tonnikalan puolella.


Vasikanleikkeet asetellaan laakealle vadille tai valmiiksi annoksiksi lautaselle, myllystä rouhaistaan päälle hiukan suolaa ja mustapippuria. Päälle kaadetaan tonnikalakastike, ja helahoito koristellaan rucolalla, kapriksilla ja pienillä tomaattikuutioilla. Tomaattia kannattaa laittaa myös tarjolle, koska sen maku sopii aivan täydellisesti tämän ruoan kaveriksi. Samoin tuore leipä tai oliiviöljyyn leivotut sämpylät sopivat hyvin.

Italialaisen illan pääruoaksi sopii näinkin täyttävän alkuruoan jälkeen sienirisotto. Vasikan keitinliemi valkoviineineen sopii risoton liemeksi, kunhan laimentaa sitä vedellä niin, ettei risotosta tule liian suolaista. Liemi kannattaa ehdottomasti siivilöidä talteen, mikäli sitä ei heti tarvita. Sopii lähes minkä tahansa keiton tai kastikkeen pohjaksi.


Anni taikoi meille terveysjälkkärin jäädytetyistä banaaneista ja mangoista.

Bon Appétit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Iloitsen jokaisesta kommentista!