keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Huh hellettä!

Pohjoisessa Suomessa kasvaneena minulla on ollut periaate, että kauniista säistä ja helteistä en valita. Muistan, kuinka nuoruudessani yritin hyödyntää kaikki mahdolliset hetket, kun aurinko vähänkin sattui paistamaan. Yleensä aina auringon eteen lipui suurempi tai pienempi pilvi, ja taas paleli. Pitkät pyjamat, villasukat jalassa ja kuumakalle sängyssä ovat olleet arkipäivää lähes koko elämäni.

Yksi Suomesta muuton syistä oli ilmastollinen. Josko kaiken uuden kokemisen ja elämisen lisäksi paranisi sääkin hiukan. Ja vaikkei Saksaa kauemmas lähdettykään, niin kelit ovat kyllä muuttuneet. Edes Aasiassa useita kertoja vierailleena, en ole tällaisiin hellelukemiin törmännyt kuin mitä tänä kesänä on täällä Etelä-Saksassa saatu kokea. Viimeisten parin viikon aikana olemme eläneet 32-39 asteen helteissä. Öisin lämpötila on laskenut 22-23 asteen lukemiin. Listaan tähän huomioita ja toimenpiteitä, joita olemme kuumuuden vuoksi tehneet.


Uni
Koko perheemme siirtyi hellejakson puolivälissä alakertaan nukkumaan, koska alakerran sisälämpötila oli vain 30 astetta. Ylhäällä ei ole mittaria, mutta selkeästi enemmän siellä kuitenkin oli. Levitimme vierasvuoteen, petasimme työhuoneen sohvalle pedin ja kannoimme yhden pajan lattialle.

Koti
Ikkunat, ovet suljetaan ja aurinkokaihtimet lasketaan alas joka aamu. Ne avataan vasta, kun aurinko alkaa laskea, ja silloinkin vain varjon puolelta. Ulkoa sisälle tulee vain kuumaa ilmaa. Kiinteät rasvat muuttuvat juokseviksi.

Weinheim goes Beach!
Ainoa järvemme ja uimarantamme on hellepäivisin tukossa, niin parkkipaikkojen kuin varjopaikkojenkin puolesta. Ihmiset tuovat aurinkovarjoja ja katoksia uimarannalle mukanaan. Vedessä on ihmisiä enemmän kuin rannalla. Uidessa joutuu pujottelemaan väljemmille vesille pyrkiessään. Veden lämpötila nousi kolmeenkymmeneen parhaimmillaan, joten vedessä saattoi seisoskella tai kelluskella tunninkin järjissään pysyäkseen.


Ruoka
Siis juoma. Itse voisin elää kaura- ja soijamaidoilla, ja ruokajuomaksi sopii kuplavesi. Montaa ateriaa en ole näissä mittarilukemissa hellan äärellä väsännyt. Ulkona ollaan käyty sitten syömässä kyllä normaaliakin enemmän. Terassilla tarkenee!

Liikunta
Tai paremminkin liikkumattomuus. Meidän salillamme ei ole ilmastointia. Kerran koetin käydä aamulla kahdeksalta tekemässä treenit, mutta auton lämpötilamittari näytti jo menomatkalla 28,5 astetta. Treeni ei luistanut; alisuoriuduin kaikilla kokeilemillani laitteilla ja sarjat jäivät kesken. Hiki sentään virtasi paremmin kuin koskaan. Koiran kanssa metsän varjossa tekemäni aamulenkit ovat olleet ainoa kuntoa ylläpitävä elementti pariin viikkoon.

Lapset
Koulut sulkivat pahimmalla viikolla ovensa iltapäivällä kello 13 jälkeen. Lasten urheiluharrastukset ilmoittivat, ettei treenejä pidetä. Jalkapallokisoja ja telinevoimisteluturnauksia siirrettiin suotuisampiin hetkiin. Lapset ovat muuttuneet väriltään ruskeiksi.

Koira
..ei edelleenkään ui, joten leikkasin sille viilentävän kesäkampauksen. Täällä on tapana, että esimerkiksi kultaiset noutajat ja labradorit ajellaan sentin-parin sängelle helteiden alkaessa. Kokeilin sitä viime kesänä Elliinkin ja otin sen nyt sitten tavaksi. Kastelin myös suurikokoisen pyyhkeen märäksi ja taittelin sen laattalattialle Ellille makuualustaksi. Näytti se sen päällä pahimpina päivinä makoilevan.

Ihmiset
...pyörtyilevät. Parikymppinen miespuolinen tuttavani pyörtyi työpaikalleen. Löysin 18-vuotiaan, raskaana olevan tytön tuupertuneena puistosta. Ambulanssi vei hänet hoitoon. Juomisen tärkeyttä ei voi liikaa korostaa, ja auringonpistoksen vaara on jokapäiväinen.

Moottoripyörä
Aiemmin olen ajatellut, että helteillä en ajele, koska ajatuskin ahtaista goretekseista ahdistaa. Tänä kesänä ostin kuitenkin helleajovaatteet, mikä tarkoittaa Kevlar-farkkuja sekä tuulen läpi päästäviä kenkiä ja takkia. Nämä ovat aivan mainiot 25-30 asteen lämpötiloissa. Moottoripyörä on kuitenkin niin verraton täpötäydessä kaupungissa parkkeeratessa, että näillä helteillä olen edelleen liikkunut prätkälläni ensimmäistä kertaa sandaaleissa ja t-paidassa, hameenhelmat korvissa heiluen. Ilman hanskoja! 39 asteen helteellä paljaita jalkoja vasten käyvä ilmanvastus ei olekaan yllättäen yhtään viilentävä, vaan efekti on sama kuin saunassa puhaltelisi. Melkein toivoisi jotain olevan jalassa. Pari kertaa pyörälle palatessani, oli seisontajalka painunut useita senttejä kuumaan asfalttiin.

Luonnonilmiöt
Keltaiset, kultaiset ja punaiset auringonlaskut ovat olleet mielettömän kauniita. Paahtavan kuuman päivän iltapäivällä saattaa nousta ukkosmyrsky kuin pystysuora seinä. Toisella puolella paistaa ja toisella puolella salamoi. Puut kaatuilevat tielle, kun vastakkaiset luonnonvoimat kohtaavat toisensa.


Eilisen ukkosmyrskyn jälkeen lämpötila romahti kymmenellä asteella. Yö oli raikas ja viileä. Seuraavien viikkojen lämpötilojen on ennustettu pysyttelevän reilun kahdenkympin ja reilun kolmenkympin välissä. Me like!

10 kommenttia:

 1. Puuuuhh.. Täytyy sanoa tällaisena ihan Suomenkin helteistä ahdistuvana ihmisenä, että ensimmäistä kertaa Saksasta lähdön jälkeen olen ollut vilpittömästi onnellinen siitä, että ei olla enää siellä. :D
  Meillä oli viime kesänä täällä Kuopiossa 42 perättäistä hellepäivää ja monet päivät niistä oli päälle +30°C. Se oli ihan liikaa meille kaikille, kissakin poti pahaa oloa siinä missä me ihmisetkin. Siihen verrattuna tämä kylmä kesä on parempi, vaikka olisihan se kiva jos ilma tuntuisi enemmän kesältä kuin syksyltä. Valitsisin silti tämän kylmän (meillä on pääasiassa max +16°C) mieluummin kuin yli kolmenkymmenen asteen päivät. Nyt kulkee happi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman päivän kuin huiteli lähellä neljääkymppiä, niin kyllä oli vilpoisaa kun laski kolmeenkymmeneen :D

   Eniten itselläni stressasi kuumat yöt ja huonot yöunet sekä se, kun liikkumaan ei päässyt. Tai mikä sen olisi estänyt, mutta salilla tuli vaan paha mieli :b Nyt olen tässä lähtökuopissa, toppi päällä jo, kun ulkona tuuleskelee hienosti ja mittari näyttää kahtakymppiä!

   Poista
 2. Voisin kyllä vaihtaa! :/ Vietän vaihteeksi koko "kesän" Suomessa, ja täällä on tähän mennessä päästy vissiinkin kahtena päivänä hellelukemiin ja yhteensä jopa yhden kokonaisen viikon oli päälle pariakymmentä astetta, kunnes palattiin tähän +14 vesisateeseen, jolle ei loppua näy ennusteessa. Perkule.

  Noita Heidelbergin seudun mahtavia ukkoskuuroja on kyllä ikävä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan kamalaa! Niin kuin sanottu: hyvästä säästä ei valiteta :D

   Poista
 3. 0 hellepäivää Oulussa tänä kesänä toistaiseksi. Onneksi loma vielä edessä, ehkä löydämme jostain auringon :) ansku

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuulostaa kyllä surkealta, mutta onhan joskus ollut tosi lämmintä sitten elokuussa. Jospa se menisi tänä vuonna niin! Mekin odotellaan lasten lomaa. 17 days to go...

   Poista
 4. Onpa siellä ollut kuumat ilmat! Vaikka aina sitä lämpöä tuntuu kaipaavan, niin onhan liika kuumuus toisaalta todella tukalaa, viilentymään pitäisi päästä. Teidän täytyisi rakentaa uima-allas omalle pihalle tai ostaa sellainen täytettävä allas ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enää tarttis olla se piha :D Mutta on tuo järvikin tuossa 3 km päässä tosi hyvä helpotus ahdistavimpiin hetkiin.

   Poista
 5. Muista, Hanna, etteivät ne moottoripyörävarusteet ole vain lämpimänä pysymistä varten... Hannes onnistui pari vuotta sitten kaatumaan todella pahasti aivan lyhyellä pyöränsiirtokeikalla (2 km matkalla), joka tietysti suoritettiin T-paidassa ja shortseissa... Sitten lähdettiin puhdistuttamaan asfaltti-ihottumaa tapaturmasairaalaan... Sen jälkeen meillä ei ole moottoripyörällä ajettu farkkuja ja vähintään Goretex-takkia vähäisemmissä varusteissa lainkaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh! Olen nyt itsekin ottanut ensimmäisen kerran pyörän syliini ihan parkkipaikalla vaan ilman, että edes istuin päällä, eikä moottorikaan ollut käynnissä. Reiteen osunut kahva teki kyllä melkoisen ihonalaisen verenpurkauman ja lihassäryn viikoksi. Onneksi oli ne goretexit päällä!

   Tuon jälkeen olenkin ajanut vasta kerran...pieni pelko pyllyssä nyt :( Mutta on tässä oltu lomallakin, ja nyt taas on tekosyynä helteet :D

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!