keskiviikko 10. helmikuuta 2016

My Wien

Vähän niin kuin My Way...

Varmaankaan en ole nähnyt ja kokenut sitä kauneutta, mitä Wienillä on annettavanaan, koska kun kerroin ystävilleni ja tuttavilleni, että mieheni työskentelee täst'edes Wienissä kaikki viikot, sain osakseni ihastuneita huokauksia siitä, kuinka kaunis ja ihana kaupunki Wien on.

Tällä viikolla olen kuljeskellut muutaman päivän Wieniä ristiin rastiin ilman mitään tärppilistoja. Luin jostain, kuinka paljon enemmän reissatessa saakaan, kun vain aistii paikan henkeä yrittämättä bongata tärkeimpiä nähtävyyksiä minuuttiaikataululla. Minulla on myös varaa tähän, koska meillä on nyt kakkosasunto aika lailla keskellä Wieniä. Westbahnhofia lähes vastapäätä sijaitsevassa huoneistohotellissa, Mariahilferstrasse-ostoskadun alkupäässä. Voin koska tahansa tulla takaisin suorittamaan Wienin pakolliset nähtävyydet.

Minun Wienini ei näytä ollenkaan kauniilta ja upealta. Toki kaupunki on täynnä upeita rakennuksia pylväineen, siipensä levittävine kotkineen ja marmorisine patsaineen. Vaikka luenkin rakennuksen seinästä tai kartasta, mikä ooppera-, konsertti-, teatteri- tai musiikkirakennus, tai museo, kirkko tai dom onkaan kyseessä, en seuraavan korttelin jälkeen enää muista mitä tulikaan juuri nähdyksi tai koetuksi.Se, mitä minun mieleeni on jäänyt Wienistä, on jotensakin seuraavaa:

Wien on idässä. Kaupunki on täynnä ihmisiä, joiden kieltä en tunnista. Bratislavaan (Slovakia) on 83 kilometriä - sama kuin Kemijärveltä oli Rovaniemelle, Brnoohon (Tsekit) on 138 km - eikä se ole edes rajalla, Soproniin (Unkari) on 75 km. Pakolaisaalto näkyy kaikkialla. En ottanut kuvaa, mutta näin graffitin, jossa puhuttiin maahanmuuton sukupolvesta, Wir sind die Generation der Flüchtlinge.

Wien on likainen. Ainakin helmikuun alussa, kun ruoho vasta vihertää, kukkapenkkejä tai kukkivia pensaita ei ole, puut ovat paljaat ja lehdettömät. Sentään on sanottava, että joka päivä on paistanut aurinko ja lämpötila on ollut kymmenen paremmalla puolella. Tähän vuodenaikaan nähden sellainen ei todellakaan ole tavallista.

Ulosteita on kaikkialla. Siitä huolimatta, että roska-astioita on puistoissa kymmenen metrin välein ja kaduilla sadan metrin välein. Monet roskakorit ovat varustetut ulostepusseilla. Osa ihmisistä ei sellaisia vain käytä - omien tai koiriensa jätöksiin. Virtsavanoja on kaikkialla. Koirien tai ihmisten... Sanottava on, että Elli on jaksanut odottaa puiston nurmikkoa joka kerta! Kakkapussia ei todellakaan tarvitse kantaa montaa metriä. Joka kerta sisälle tullessa pestään tassut, koska Wien.

Wieniläiset eivät suhtaudu liian vakavasti asioihin. Koirille on omat parkkipaikat, roskiksia "syötetään" jätöksillä, ruokapaikoissa toivotetaan todella elämyksellisiä hetkiä, liikennevaloissa ylitystä odottavat jalankulkijat voivat olla mies-, nais- tai heteropareja - vihreillä valoilla sydän syttyy palamaan käsi kädessä tietä ylittäville, vossikkakuskit ottavat tehtävänsä tosissaan, sanomalehtien maksaminen perustuu rehellisyyteen...


Päivittäin vierailimme useammassa ravintolassa tai kahvilassa. Yhtä lukuun ottamatta mikään ei pettänyt. Pariisin tavoin turisteille suunnattuja mättöpaikkoja on vähän. Ravintolat ovat oikeasti laadukkaita ja uniikkeja, ja kahvilat viehättäviä ja persoonallisia. Tai sitten meillä kävi vain tuuri. Hyvä tuuri.

Huomenna jatkamme Salzburgerlandiin vähän surffailemaan lumessa. Voi olla, että seuraavalta Wienin reissultamme tulee huomattavasti tiukempaa tavaraa.

12 kommenttia:

 1. Kiinnostavaa minulle kovasti, sillä en ole ikinä halunnut Wieniin, vaikka oloen valmis muuttamaan Salzburgiin:) Viiime lokakuussa olimme 3 viikkoa reissussa, josta 5 päviää Salzburgissa, mutta nyt Slovakiassa firman ja rakkauden takia asvua ystävmme on itävaltalainen ja hänen kaupunkinsa on Wien. Niinpä sitten lähdimme Nitrasta sunnuntaina kohti Wieniä ja Klimtin taidetta, joka minua siellä kiinnosti. Jätimme automme aivan upean hotellimme sisäpihalle ja lähdimme valloittamaan Wieniä sekä jalan että välillä myös taxilla liikkuen. Olimme liikkeellä puoleen yöhön.

  Wien näytti jo lyhyessä ajassa monet kasvonsa. Oli paljon kerjäläisi, oli upeita liikkeitä, joissa kengät maksovat 500 euroa, oli mukavia ruokapaikkoja sekä tietysti Klimt! Vossikkahevosia säälin, sillä niiden on todettu kärsivän kaupungin melusta ja saasteista, mutta toivon, että Wienin hevosilla on paremmin kuin vaikka monen muun kaupungin.

  En syttynyt Wienille, mutta nyt on vain niin, että koska lähdemme ensi keväänä kuukaudeksi Itävaltaan, ystävämme vaati meitä kolmeksi päiväksi Wieniin. Hän valitsee kohteet, paitsi nyt saan sen toisenkin museon, jossa enemmän Klimtiä sekä en aja hitaasti taksilla Ephrussin talon ohi (Kirja: Edmund de Waal: Jänis jolla on meripihkanväriset silmät) vaan kosketan sen seinää ja otan siitä itse kuvat. Mieheni on usein ollut Wienissä työmatkoilla ja hän lisäsi listaan ainakin ruusupuiston ja mitä kasikkea siinä olikaan.

  Ystävme saapui joulukuussa vieraaksemme ja nyt mellä on wieniläistä teetä ja minulla kaikkea mahdollista kiva Klimt-muuseosta.

  Wien ei vienyt sydäntäni, mutta kerran vielä ja sitten se on minun osaltani nähty. Elleivät Helmut ja L. vain keksi asettua asumaan Wieniin, mutta tuskin, sillä he haluavat rakennuttaa samanlaisen saunan kuin meillä on:)

  Hotyelliamme Wienissä en sijaan unohda ikinä, sillä se oli kuin jostain Agatha Christien elokuvasta ja pääsin aikaudelle, jonka olisin halunnut elää eli '20-luvulle.

  <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itselläni oli niin ristiriitaiset ajatukset Wienistä, kun olin kuullut siitä niin kivoja arviointeja, ja toisaalta mieheni kertoi, ettei hän ollut "löytänyt" vielä sitä parasta Wienistä.

   Olimme toisaalta iloisia siitä, että koemme Wienin jokseenkin samalla tavalla, ja meillä on vielä aikaa löytää Wienistä enemmänkin. Haluan uskoa, että vuodenajalla on merkityksensä.

   Poista
 2. Kun muutimme Saksaan, yllätyin sen kauneudesta, toimivuudesta ja puhtaudesta. Kaikki muut maat ovat sen jälkeen jääneet Saksan varjoon :D

  Wienissä en ole käynyt, joku päivä pitää piipahtaa (siellä ja monessa muussakin paikassa).

  Onko miehen työpaikka Wienissä pidempiaikainenkin järjestely?

  Mukavaa lumisurffailua :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmaan asian ytimessä!

   Monet saksalaiset kaupungit ovat säntillisyydessään ja puhtaudessaan niin idyllisiä ja viehättäviä, että monen muun on vaikeaa pistää paremmaksi.

   Mikko on työskennellyt Wienissä nyt enemmän ja vähemmän syyskuun alusta alkaen. Ja koko ajan enenevässä määrin hamaan tulevaisuuteen. Että kyllä tämä on nyt tällä hetkellä meidän nykyisyys ja tulevaisuus :)

   Ja kiitos toivotuksista! Kaksi päivää ja kaksi uutta laskettelukohdetta takana. Auringonpaistetta ja sopivasti luntakin, mikä ei tänä talvena ole aivan itsestäänselvyys. Kirjoittelen kokemuksistamme mahdollisesti enemmän, jahka pääsemme kotiin :)

   Poista
 3. Satunnainen lukija täällä moi. :) oli pakko lukea ja tulla kommentoimaan, sillä onhan Wien lempikaupunkini! Siinä kaupungissa on jotain viehättävää ja itseäni miellyttävää, ainakin kahden siellä vietetyn viikonlopun perusteella. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kun minäkin löytäisin saman viehättävyyden :)

   Jos minun pitäisi valita kohde ex tempore -viikonloppumatkalle, niin lähtisin kyllä uudelleen Roomaan tai Istanbuliin. Kairoon lähtisin, mikäli poliittinen tilanne siellä ei olisi niin herkkä :(

   Poista
 4. Asuin Wienissä pari vuotta sitten 5 kuukautta, eikä mieleen jäänyt yhtään, että kaupunki olisi ollut likainen. Voihan tietty olla, että muutamassa vuodessa on menty huonompaan suuntaan? Keväämmällä, kun kukat alkavat kukkia ja kaikki on vihreää, on koko kaupunki vielä paljon loistokkaamman näköinen. Joka tapauksessa rakastuin kyllä Wieniin täysin, ja se on ehdottomasti yksi lempikaupungeistani. Näiden kuvien perusteella tuli kyllä heti mieleen, että pian täytyy päästä takaisin. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa, että herätin sinussa positiivisia muistoja, vaikka itse koinkin kaupungin vähän toisin. En halunnut postauksellani lytätä kaupunkia, vaan kertoa todellakin vain oman ensivaikutelmani.

   Yritän nähdä sieluni silmin kukat kukkimaan ja lehdet puihin :D

   Mutta kuten sanoin, ravintolat ja kahvilat olivat aivan erinomaisia, ja se on minulle myös hyvin tärkeää kaupunkikohteissa.

   Poista
 5. Muistan ensimmäisiltä omilta reissuiltani, ettei pahemmin voinut ihailla talojen kauniita vanhoja julkisivuja, kun piti koko ajan varoa astumasta p..kaan... Sitten näinkin, kuinka eräältä kolmannen kerroksen parvekkeelta laskettiin pieni koira alas korissa asioilleen (hihna riitti juuri jalkakäytävän reunalle). Toisen kerran rappukäytävästä tuli mies koiran kanssa, koira vedettiin parin metrin päähän lähimmälle ruoholäntille (n. 50x50 cm), koira teki tarpeensa ja vedettiin taas takaisin rappuun... Kyllä kävi koiria sääliksi.

  Kevät ja kesä saavat Wienin varmasti näyttämään paremmat puolensa...
  Käytte bussilla Grinzingssä Heurigenissa, Naschmarktilla, Praterissa, Hellbrunnin eläintarhassa ja joulun alla lukuisilla joulumarkkinoilla, niin kyllä Wienistäkin alkaa löytyä hyviä puolia...
  Älkää myöskään unohtako Wieniin olennaisesti kuuluvia musikaaleja ja erilaisia muita tapahtumia!
  Lisäksi Wienin pluspuolena on sen edullisuus esim. Salzburgiin verrattuna... ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No niin! Joku muukin on kokenut saman p....n :D

   Kesällä olisi tarkoitus käydä useampikin turistikohde oikein oppaiden kera. Elleivät nuo ole ohjelmassa, niin pitää lähteä sitten omatoimiretkelle. Kiitos vinkeistä Minna!

   Poista
 6. Kuvissasi Wien ei näytä kuitenkaan erityisen rumalta kaupungilta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihii! Toki valitsin tähän postaukseen ne kaikista edullisimmat kuvat :D

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!