keskiviikko 30. elokuuta 2017

Meeru Island, North Male' Atoll, Rebublic of Maldives

"Malediivit eli Malediivien tasavalta on noin 800 kilometriä pitkä saaristo Intian eteläkärjen lounaispuolella. Malediiveihin kuuluu kaikkiaan 1 190 saarta ja atollia, joista 200 on asuttua ja lisäksi 80 saarella on matkailijoiden majoituspalveluita. Saaret ovat suosittu turistikohde."

"Malediivit on maailman matalin valtio. Sen korkein kohta on vain 2,4 metriä merenpinnan yläpuolella, ja 80 prosenttia maasta on alle metrin korkeudella. Ilmaston lämpenemisen aiheuttama mahdollinen merenpinnan nousu on vakava uhka Malediivien olemassaololle. Maan presidentti Mohamed Nasheed on ilmoittanut, että maan turismituloista aletaan säästää varoja uuden kotimaan ostoa varten." Wikipedia

Olemme yleensä jättäneet Malediivit kokonaan laskuista pois lomamatkohteita valitessamme. Niin monta kertaa on kuultu sanottavan, että Malediiveilla on kyllä kaunista, mutta että siellä ei ole mitään tekemistä. Uimiseen ja snorklailuunkin kuulemma kyllästyy nopeasti, kerrottiin.

Eipä muuten kyllästytty! Palasimme juuri reilun 8 päivän vierailultamme, joka kohdistui North Male Atollilla sijaitsevalle Meerun saarelle. Totta on, että 1200 m x 350 m -kokoisella saarella ei kiivetä vuorelle. Ei myöskään uida vesiputouksissa, raftata koskissa, samoilla viidakoissa tai bongata norsuja. Koko valtion korkein kohta on 2,4 metriä meren pinnasta!

Varasin mukaani neljä kirjaa. Ajattelin, että tapan näillä sitten aikaa lämpimässä auringossa, varpaat vedessä lojuessani. En päässyt ensimmäistä edes puoliväliin. Senkin luin lennolla, kun yhden pätkän aikana tv-monitorini oli rikki.

Saarella on ihana spa hierontoineen ja hoitoineen. Jo ohi käveleminen on nautinto! Puron solinan ja tuulen kahinan kaltainen musiikki karkaa ovesta ulos yhdessä eteeristen voiteiden ja suitsukkeiden tuoksujen kanssa. Hoitojen valikoima on kattava. Urheiluhieronnasta kasvohoitoihin, ja kaikkea siitä väliltä ja sopivasti yhdistellen myös.
Perinteiset urheilulajit ovat saarella saatavilla. Voit vuokrata päiväksi polkupyörän saaren tutkimiseen; hyvin varusteltu kuntosali on asukkaiden vapaassa käytössä; tenniskentät; joogatunteja rannalla palmujen katveessa; golf-range ja pieni kenttä; snorklausta ja järjestettyjä veneretkiä lähiriutalle; ja tietysti pari uima-allasta, mikäli merivesi käy liian lämpimäksi. Laitesukelluskurssin olisi voinut halutessaan tilata. Surffaukseen sai opettajan, ja surffilaudan ja kajakkeja sai lainata aina tunniksi päivässä maksutta. Hotellin henkilökunta haastaa vieraat aina sunnuntaisin saaren täysimittaiselle jalkapallokentälle 2 x 20 minuutin jalkapallo-otteluun. Henkilökunnalla on kuulemma monta omaa joukkuetta; huonepalvelun joukkue, tarjoilijoiden... En ole aivan varma ketkä meitä vastaan pelasivat, mutta kohteliaasti voittivat vain yhden maalin erolla. Samoin oli käynyt kuulemma edellisellä viikolla.
Meeru vs. Meeru Guest. En ole tainnut mainita, että Helmi pelaa jälleen jalkapalloa. Parin vuoden tauon jälkeen kokeillaan taas!
Saaren jalkapallokenttä näytti olevan työntekijöiden ahkerassa käytössä vapaa-ajoilla. Eri joukkueet ottivat iltapäivisin mittaa toisistaan. Henkilökunnalla on oma uima-allasalue ja oma baarinsa. Henkilökunta myös syö samaa ruokaa kuin saaren vieraat. Sen jälkeen kun vieraat ovat jättäneet buffetin, ruoka kuljetetaan henkilöstöravintolaan. Ja ruoka on hyvää! Ja valikoimaa on runsaasti! Kaikki tämä kuulosti minusta mahtavalta! Olisi kauheaa nauttia olostaan, jos olisi epäilys, että ihmiskaupan uhrit mahdollistavat kaiken. Haastattelimme myös muutamia henkilökuntaan kuuluvia ja kuulimme, että paikalliset tulevat töihin turistisaarelle useankin tunnin venematkan päästä. Kotilomia varten säästetään vapaapäiviä, ja kotona käydään vain useamman kuukauden välein. Täten on tietysti tärkeää tarjota työntekijöille aktiviteetteja ja normaalia elämää, mutta eihän tällainen kaikkialla aivan itsestäänselvää ole. Spassa minua palvellut rouva oli kotoisin Balilta, jossa häntä odotteli 18-vuotias tytär.

Emme ehtineet joogaan kuin kerran, koska seuraava tunti oli päällekkäin auringonlaskun aikaan ajoittuvan veneretken kanssa. Parvi ilta-auringossa kisailevia delfiinejä riemastutti meitä tempuillaan. Syvänmeren kalastusta oli tarjolla. Naapuripöydässä näytettiin syövän itse pyydystettyä kalaa eräänä iltana. Keittiö valmisti sen heille ystävällisesti. Malediivien pääkaupunkiin Maleen olisi päässyt päiväretkelle, samoin kuin viereiselle, paikallisten asuttamalle Dhiffusin saarelle. Vesijetellä olisi voinut ajella. Häämatkalaisille oli omat spesiaalit pakettinsa, ja paketin saattoi suunnitella yhdessä hotellin kanssa aivan itsekin. Kaikkia mahdollisuuksia en edes muista.
Minun mielestäni aivan parasta, ohi kaikkien listalla olevien aktiviteettien, oli elää viikko ilman kenkiä. Saaren tiet olivat palmujen alla risteileviä hiekkapolkuja, ja saaren ainoat ajoneuvot olivat golf-kärryjen tapaisia hiljaisia ja sähkökäyttöisiä vaunuja. Pieni polttoaineenkuljetusauto tosin ajoi toisinaan "sataman" ja "sähkölaitoksen" väliä. Ajatelkaas, että saari on reilun kilometrin pitkä, mutta sillä on oltava oma sähköntuotantojärjestelmänsä, sekä vedenpuhdistamonsa. Makea vesi tuotettiin osmoosisysteemillä (älkää kysykö enempää) omalla saarella. Motivoi kyllä säästämään vettä!

Ravintolat oli pystytetty hiekalle. Seinät olivat lähes kauttaaltaan avattavat; ja katto oli materiaalia, joka muistuttaa paksuja olkia. Ensimmäisinä iltoina yritimme pitää kenkiä illallisella ja kulkea varvastossuin päivisin. Hyvin nopeasti hiekka hiersi ihon rikki varpaiden väleistä, ja jätimmekin kengät suosiolla villallemme. Saattoipa joku luopua alusvaatteistaankin mekkonsa alla! Lämpötila ei juuri laskenut kolmenkymmenen alle yölläkään. Mutta ei kyllä noussut paljoa sen päälle päivälläkään. Oli siis juuri sopiva, koko ajan. Mereltä puhaltava tuuli yltyi puolessa välin lomaamme sen verran kovaksi, että surffaamisesta ei meinannut tulla mitään. Kylmä ei ollut, mutta allokko oli sen verran kova, että siinä oli paha aloittelijan harjoitella. Yllättävää oli myös, että hiekka ei jostain syystä ollut polttavan kuumaa. Siinä käveli helposti paljasjaloin keskellä päivääkin.

Toiseksi parasta oli snorkkeloiminen. Otinkin sen ihan urheilusta. Merivirtaukset olivat toisin paikoin hyvinkin voimakkaita, joten kauhoa sai toisinaan oikein tosissaan. Virtaukset oli merkitty sekä rannalla oleviin tauluihin, että poijuketjuin. Näihin poijuketjuihin olisi voinut hätäpäissään pelastautua, mikäli kuitenkin olisi päästänyt itsensä ajautumaan liian lähelle. Näin taisi yhdellekin tuntemalleni perheelle käydä ensimmäisellä retkellään... Saaren ympärillä oli parikin kalaisaa koralliriuttaa. Toinen aivan erään laiturin vieressä, vain 10 metriä rannasta. Olo oli kuin merivesiakvaariossa! Pienet riuttahait uiskentelivat polvisyvyisessä vedessä. Yksi metrinen yksilö suhahti kerran snorkkeloidessa alitse. Onneksi olimme jo tottuneet haiden läsnäoloon tuossa vaiheessa. Muutoin olisi voinut mennä merivesi väärään kurkkuun.Minulla on vain yksi valittamisen aihe, ja sekin oikeastaan vain huomioksi. Saaren ainoa lahjatavarakauppa oli hinnoitellut tuotteensa hyvin. Esimerkiksi aurinkovoiteesta olisit maksanut saarella noin 30 USD. Ei siis kannata ajatella, että ostaa sitten saarelta. Kaikki mukaan, mitä saarella ajattelet tarvitsevasi!

Mietin, että mikäli joskus palaan Malediiveille, uskallanko edes kokeilla jotain toista saarta, kun Meeru oli kaikkea sitä, mitä osasin toivoa - ja sen yli. Ehkei tulisi kurkoitella kuuta ja tähtiä, vaan palata Meerulle, jos vain joskus mahdollista.Toim. huom. Missään kuvassa ei ole käytetty minkäänlaista filtteriä, kontrastia tai valotusta. Joissain kuvissa on saatettu suoristaa horisontti tai rajata kuvista siihen esteettisesti kuulumattomia elementtejä reuna-alueilta. Ainoa filtteri oli pilviverho, joka oli asetettu vaalean ihomme suojaksi joinakin päivinä.

4 kommenttia:

 1. Tyttärellä matka tilattuna tammikuulle Malediiville...laitampa tästä postuksesta, linkin hänelle s.postilla ..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi onnellista! Kerro myös, että All inclusive haukkuisi varmasti hintansa, koska ainakin meidän tapauksessa lentokenttäkuljetukset ja iso osa aktiviteeteista kuuluivat tähän pakettiin. Erillisinä jo venematka kustantaisi toista sataa euroa kohdesaaresta riippuen.

   Poista
 2. Eikö Helmi enää harrasta cheerleadingia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vain. Yrittää taiteilla nyt jalkkis- ja cheertreenien välillä. Telinevoimistelun on sentään jättänyt viime talven aikana pois :)

   Poista

Iloitsen jokaisesta kommentista!